Een vrolijke drukte op het Grote Plein. De meesten vieren hier een mooi feest. Maar er lopen ook minderjarigen beschonken rond.
Een vrolijke drukte op het Grote Plein. De meesten vieren hier een mooi feest. Maar er lopen ook minderjarigen beschonken rond. Foto: Ruth van Kessel

Geslaagd feest met een smet

WEESP - De een vindt het een geweldig feest, de ander vlucht de stad uit. Het Sluis-en-bruggenfeest heeft twee gezichten en dat was afgelopen weekeinde niet anders. Tienduizenden mensen beleefden een meer dan uitstekend weekend en de Weesper horeca draaide een mooie omzet, terwijl op de intensive care een slachtoffer van een steekpartij vocht voor zijn leven en minderjarigen dronken door de stad liepen.

De politie zette zaterdagavond paarden in naar aanleiding van de steekpartij die vrijdagavond laat plaatsvond. Het mes werd getrokken bij een uit de hand gelopen vechtpartij. Een 26-jarige Almeerder raakte ernstig gewond, de 34-jarige verdachte uit Amsterdam bleek bij zijn aanhouding ook gewond. Er waren meer vechtpartijtjes, maar die werden in de kiem gesmoord door agenten die opvallend en onopvallend aanwezig waren. De politie meldt verder dat er boetes zijn uitgedeeld aan horeca-ondernemers voor het verstrekken van alcoholische drank aan minderjarigen. Eén minderjarige moest door overmatig alcoholgebruik naar het ziekenhuis. Een handhaver kreeg een kopstoot. "Een bewogen feest", zo vatte de politie het samen.

Niets gemerkt
Toch zijn er tienduizenden bezoekers geweest die twee of drie dagen in de binnenstad zijn geweest en daar allemaal niets van gemerkt hebben. Ze beleefden een uitstekend weekeinde, met bandjes, kraampjes, activiteitjes, drankjes en gezelligheid. De sfeer was drie dagen lang tof en de 38e editie van het Sluis-en-bruggenfeest mag als geslaagd in de boeken, hoe gek dat ook klinkt na de opsomming van de incidenten.

Robin Voorhamm van de door vele vrijwilligers gedreven feestorganisatie: "De politie kijkt op andere manier naar het feest dan wij. Voor ons is een heel mooi feest geweest, met succesvolle activiteiten, veel publiek en prachtig weer. De Verenigingenmarkt was weer erg druk en ook de braderie was op vrijdagmiddag al drukker dan andere jaren. Dat die avond eindigde met die steekpartij is natuurlijk verschrikkelijk. De sfeer was er ook helemaal niet naar, maar het is uiteraard wel een smet op het feest. Gelukkig dat het zaterdag weer een prachtige dag was zonder dit soort incidenten."

De nieuwe kinderwaterbaan is een blijvertje en de kindervrijmarkt tijdens het krieken van de zaterdag was voor Voorhamm een persoonlijk hoogtepuntje. "Als je dan die vrolijke drukte ziet en de zon ziet opkomen boven de Vecht, word je weer opnieuw verliefd op Weesp."

Meer over het 38e Sluis-en-bruggenfeest op pagina's 12, 13 en 15.