Stichting Hawre helpt vluchtelingen in Koerdistan.
Stichting Hawre helpt vluchtelingen in Koerdistan. Foto: Stichting Hawre

'Gelukszoekers? Die mensen zijn op de vlucht!'

WEESP - De vluchtelingencrisis is op een dieptepunt. Vanuit het Midden-Oosten en Afrika zijn honderdduizenden mensen op de vlucht om aan geweld, onderdrukking, armoede en honger te ontkomen. Wekelijks proberen duizenden mensen via de Middellandse Zee Europa te bereiken, een reis die velen al met de dood hebben moeten bekopen. Weespers Hawre Rahimi en Fahima Popal waren zo'n dertig jaar geleden zelf vluchteling. De huidige situatie in de wereld doet hen veel pijn.

door Marieke van Veen

Hawre Rahimi vluchtte in 1987 als jongetje met zijn ouders uit Irak, na een gifgasaanval van Sadam Hoessein op Sardasht. In Nederland bouwde het gezin een nieuw bestaan op. Rahimi ontwikkelde zich tot ondernemer en gemeenteraadslid voor de Weesper Stadspartij WSP.

Te lang weggekeken
"Die foto's in het nieuws van dat verdronken, aangespoelde Syrische jongetje op het strand van Bodrum in Turkije zijn ingeslagen als een bom. Iedereen begint nu te beseffen dat het probleem veel groter is dan gedacht en het komt ook steeds dichterbij." Rahimi vindt dat de wereld veel te lang heeft weggekeken, met een bijna uitzichtloze situatie tot gevolg.

IS terugdringen
"De Islamitische Staat had al veel eerder teruggedrongen moeten worden", stelt de Weesper. "Als de terreur in Irak en Syrië stopt, stopt de vluchtelingenstroom uit deze landen vanzelf. Deze mensen vluchten namelijk uit vrees voor hun leven. Als ze niet meer bang hoeven te zijn, zouden ze in hun land en in hun huis blijven. Het gaat hier niet om 'gelukszoekers', een term die wel eens valt en me heel erg boos maakt."

Maatschappelijke plicht
De Weesper is van mening dat Nederland een veel actievere bijdrage moet leveren aan de strijd tegen de Islamitische Staat. "Die hele moeten-we-wel/niet-discussie is inmiddels achterhaald. Nederland zit er allang middenin." Over een bijdrage van de gemeente Weesp aan de vluchtelingencrisis kan Rahimi niet veel zeggen. "Mocht Weesp het verzoek krijgen om extra vluchtelingen op te nemen, dan zullen we daarnaar moeten kijken. Als mens zou mijn eerste reactie zijn dat we een maatschappelijke plicht hebben, maar binnen de WSP-fractie hebben we dit nog niet besproken."

'IS had al veel eerder moeten worden teruggedrongen'

DSB
Raadslid Gerton van Unnik van Duurzame Stadsbelangen (DSB) verzet zich op voorhand tegen eventuele opvang van extra vluchtelingen in Weesp. Van Unnik stelt: "Spookscenario's van een uit de klauwen lopende begroting en direct voelbare effecten op de Weesper woningmarkt door nog langere wachtlijsten voor sociale huurwoningen zijn niet denkbeeldig. Het zou Weesp sieren moed te tonen door niet te bezwijken voor de druk van dit kabinet om extra vluchtelingen op te nemen en juist te kiezen voor het beschermen van de belangen van onze eigen Weesper burgers." Wat vindt Rahimi van het statement van zijn collega-raadslid? "Een onderwerp als dit gebruiken voor politiek gewin - terwijl Weesp überhaupt nog niet is gepolst - vind ik echt niet kunnen. En dan druk ik me nog netjes uit."

Veel enthousiaster is de Weesper over de Stichting Hawre waarmee hij het afgelopen jaar veel heeft bereikt. "We zijn al zeven keer met hulpgoederen naar Koerdistan geweest." In het begin deelde Rahimi alles eigenhandig uit, maar inmiddels heeft hij een netwerk opgebouwd, waardoor alles veel sneller en soepeler verloopt. De transportkosten blijven wel een punt. Daarom kan de organisatie donaties goed gebruiken: NL91INGB0006624258 ten name van Stichting Hawre.

Op pagina 11 het verhaal van Fahima Popal uit Afganistan. Zij ontvluchtte in 1996 de Taliban en woont nu al bijna twintig jaar in Weesp. Als voorzitter van de Vrouwen van Weesp maakt zij vrouwen in vergelijkbare situaties wegwijs in Nederland en Weesp.

Hawre Rahimi.