Ook de Grote Kerk krijgt een monumentenschildje.
Ook de Grote Kerk krijgt een monumentenschildje. Foto: Christian Pfeiffer

Helft monumentenschildjes nog deze week op de gevels

WEESP - Van de 300 monumentenschildjes die Weesp heeft besteld, hangt de helft komend weekend (Open Monumentendag) aan de gevels. Dat wordt nog even aanpoten voor de buitendienst, want honderd eigenaren hebben aangegeven dat ze willen dat de gemeente Weesp de bordjes zelf bevestigt.

door Marieke van Veen

Monumentenmedewerker Monique van Drunen van de gemeente Weesp heeft de schildjes op haar werkplek staan. Terwijl ze ze op verzoek van het WeesperNieuws nog even telt, worden er weer twee opgehaald.

Tevreden met de helft?
"Het is een mooi begin. Ook na Monumentendag zullen we blijven lobbyen voor het ophangen van de bordjes. Het was leuk geweest als al dit weekend alle monumenten van schildjes waren voorzien, maar met de huidige respons mogen we al heel blij zijn."

Is het niet zonde om in een monumentale gevel te schroeven?
"Het zijn maar kleine schroefjes. De bordjes zijn ontwikkeld door de ANWB in samenwerking met de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed; die hebben daar heus wel goed over nagedacht."

Zijn er ook mensen die niet zo'n bordje op hun huis willen?
"Die zijn er ook, maar niet veel gelukkig. Een stuk of acht tot nu toe. Het is ook geen verplichting. En ik ben ook al lang blij dat die mensen van zich laten horen, dan hoef ik ze niet nog een keer voor niks te benaderen."

'Niet iedereen is blij met de monumentenstatus van zijn huis'

Wat voor redenen worden er voor de afwijzing gegeven?
"Sommige mensen vinden het sowieso niks dat hun huis een monumentenstatus heeft gekregen vanwege alle regeltjes die dat met zich meebrengt. Anderen zijn bang dat mensen bij ze naar binnen gaan gluren als er zo'n bordje aan de muur hangt."

Maar de meeste reacties zijn dus positief?
"Ja, gelukkig wel. Ik krijg zelfs mailtjes van mensen die laten weten dat ze de schildjes heel mooi vinden en dat ze er heel blij mee zijn. Sommige sturen zelfs foto's op van het eindresultaat."

Aanstaande zaterdag (12 september) is het Open Monumentendag. Ook in Weesp openen de grotere monumenten de deuren voor bezoekers. Onder meer de kerken, de molens en het stadhuis zijn open van 10.00 tot 16.00 uur, al dan niet gecombineerd met aanvullende activiteiten zoals rondleidingen, tentoonstellingen en concerten. Er rijdt een gratis paardentaxi van monument naar monument. Kijk voor een overzicht van de geopende monumenten en activiteiten op pagina 11.