Jan de Wee (links van de stoel) nam vorige maand afscheid van TFC Weesp.
Jan de Wee (links van de stoel) nam vorige maand afscheid van TFC Weesp. Foto: Sjoerd Stoop

Achterblijvers aan de slag met de Wielerronde Jan de Wee(sp)

WEESP - "Jullie moeten me beloven dat er nog minstens één editie van de Weesper Wielerronde komt. En die moet dan heten: Wielerronde Jan de Wee(sp)." Ja, iets organiseren kon je wel aan Jan de Wee overlaten.

door Marieke van Veen

Jan de Wee overleed vorige week woensdag (2 september) op 78-jarige leeftijd. Dat was geen complete verrassing, maar toch kwam het onverwachts. Een paar dagen ervoor verkondigde hij nog dat hij 14 september naar de start van Duchenne Heroes wilde, een wielerevenement door de Benelux. Het hotel was al geboekt. En als Jan iets wilde, kreeg hij dat altijd voor elkaar. Maar dit dus niet meer.

Jan de Wee zorgde er in het feestjaar 2005 (Weesp 650) voor dat Weesp de Wielerronde terugkreeg. Hij heeft dat evenement ook de tien jaar daarna georganiseerd. Zo'n anderhalve maand geleden belde de redactie hem op. We hadden gehoord dat de toekomst van de wielerronde aan een zijden draad hing en wilden daar meer over weten.

Opvolger gezocht
Op de openingsvraag: "hoe is het Jan?", verzuchtte hij: "Niet zo goed. Magere Hein komt me nu echt halen." Al een paar keer eerder was hij ernstig ziek geweest, maar hij wist dat steeds te overwinnen. "Maar de kanker zit nu overal. Het is klaar."

Laatste wens
Jans laatste wens was dat 'zijn' wielerronde zou blijven bestaan. In de tijd die hem nog restte hoopte hij een opvolger te vinden en in te werken. Zijn maten die hem de afgelopen edities hebben geholpen bij de organisatie hebben hem in de laatste contacten beloofd dat zij die rol gezamenlijk op zich gaan nemen. Een grote geruststelling voor Jan.

Jan-de-Weetje: als een radiogast afbelt en Jan ons uit de brand helpt

Amsterdammer
Overigens was Jan geen Weesper, maar een inwoner van Amsterdam. Toch was hij zeer verknocht aan Weesp. Toen het WeesperNieuws hem een paar jaar geleden interviewde voor de rubriek OnderOns terwijl je daarvoor eigenlijk Weesper moet zijn, was hij dan ook zo trots als een pauw.

In memoriam
De redactie sprak hem vrij vaak. Redacteur Sjoerd Stoop schreef erover in een in memoriam op Facebook: Je kwam vaak zomaar even langs en dan spraken we over van alles. Je werk voor Tom Manders, je kroegleven, de sport - en dan vooral: wielrennen. Zelf kon je een aardig rondje fietsen, maar het 'echte' wielrennen volgde je ook op de voet. Gekscherend vroegen we als de Tour de France begon: "Je gaat toch wel weer winnen, hè, Jan?" Dan verzekerde je ons lachend: "Zeker! Volgende week ben ik al in Parijs!"

Jan-de-Weetje
Jan verzorgde tot een paar jaar terug elke zomer de Pool de France op Radio Weesp. Hij zat sowieso graag achter de microfoon. In het memoriam verklaart Sjoerd Stoop onze interne benaming 'een Jan-de-Weetje': "Je kon zo het hele radioprogramma volpraten, zonder problemen. Als er een radiogast op het laatste moment afzegde, hoefden we maar te bellen en je stond weer klaar, dat noemden wij 'een Jan-de-Weetje'. Je kon erom lachen. Want je deed het maar al te graag."

Uitvaart
De uitvaart van Jan de Wee is vandaag (woensdag 9 september) om 12.00 uur bij Toerfietsclub Weesp aan de Papelaan 126-a. Jan is medeoprichter en erelid van deze vereniging. Jan is ook erelid van WTC de Amstel.