De altijd weer spectaculaire zwemstart.
De altijd weer spectaculaire zwemstart. Foto's Christian Pfeiffer en Ruth van Kessel

'Mooie race, gaaf publiek, brommerparcours. Gaaf!'

WEESP - De matige tot vrij krachtige wind uit het noordwesten was een element om rekening mee te houden. De deelnemers aan de WeesperNieuws Triatlon hadden hem zondag hele stukken tegen tijdens het fietsen, met name langs het kanaal en over de Pampuslaan.

Menig recreant was dan ook blij dat het fietsen erop zat. En dat na de koude zwemstart, want ook dat nog. Tijdens het hardlopen kwam het allemaal goed tijdens deze mooiste sportzondag van Weesp. Het loopparcours voerde voor het eerst langs Aquamarin en over de Rijnkade, de Uitkomst en het (Verlengd) Buitenveer. Dat had een verkeerstechnische achtergrond. Veel lopers waren er wel over te spreken; ze kwamen op de nieuwe route lekker in hun loopritme. Bij Bijvoet stonden veel toeschouwers om de hardlopers het centrum binnen te juichen. Via de Achtergracht ging het naar een verkorte ronde door Aetsveld. Het door de deelnemers vervloekte fietstunneltje bleef dus zes keer in het parcours. Aan beide zijden hadden toeschouwers zich geposteerd om iedereen met aanmoedigingen langs dit lastige punt te helpen.

Na de finish kwamen de verhalen: kramp, pr's en die pokkenwind

Voor het stadhuis stond traditiegetrouw het meeste publiek. Daar werden de atleten enthousiast begeleid bij hun doorkomsten en uiteraard de finish. Achter de meet kwamen de verhalen. Over kramp, klappen boven en onder water (iedereen heeft ze moeten incasseren, niemand heeft ze uitgedeeld) en die pokkenwind. Maar ook over pr's, andere persoonlijke overwinningen en het geweldige, enthousiaste publiek.

Edo van der Meer
De snelste van allemaal was Edo van der Meer uit Sittard. De nationale topper was uit nieuwsgierigheid naar Weesp gekomen. Hij had goede verhalen gehoord en wilde het zelf wel eens meemaken. Bij het zwemmen nam hij meteen een voorsprong op Milan en Omar Brons. Even leken de gebroeders uit Almere het gat dicht te kunnen fietsen, maar toen vond Van der Meer zijn machtige ritme en ging onbedreigd op de zege af (1:44.55). Omar Brons volgde op twee minuten. Oud-Weesper Steff Overmars, die zich onlangs kwalificeerde voor de Ironman van Hawaii, stoomde op naar de derde plaats. Edo van der Meer kunnen we overigens best nog wel eens terugverwachten in Weesp. "Mooie race. Gaaf publiek, brommerparcours. Gaaf!", twitterde hij.

Tim Jacobs en Ricardo Scholten snellen naar hun fiets.
Langs het kanaal staat een lelijke tegenwind.
De aankomst in het centrum.
Bas Parinussa op zijn handbike.
Warm onthaal in Aetsveld.