Enkele graven op Landscroon worden door familie nog steeds gekoesterd.
Enkele graven op Landscroon worden door familie nog steeds gekoesterd. Foto: Ruth van Kessel

Begraafplaats Landscroon. 'Kan onze broer daar nog blijven liggen?'

WEESP - Volledig op het verkeerde been gezet door verouderde berichtgeving op een vervallen informatiebord bij begraafplaats Landscroon trekt een geschrokken Ria van Kooten aan de bel bij de beheerder. Klopt het bericht dat er graven geruimd gaan worden en wat gebeurt er met de grafstenen?

door Ruth van Kessel

Navraag bij de gemeente leert dat de soep niet zo heet gegeten wordt als het aanvankelijk leek. Maar de ongerustheid van Ria van Kooten is wel een teken dat er veel vragen zijn rondom begraafplaats Landscroon. Een plek vol met niet alleen dierbare herinneringen, maar ook met historische waarde.

Kwetsbare stenen
Tijdens een van de vele stormen vorig jaar viel ook de grafsteen van de broer van Van Kooten om en brak in stukken. Broer Gerard ligt al sinds 1969 begraven op Landscroon. Onzeker over de toekomst van dit gedeelte van de oude begraafplaats brachten Van Kooten en haar man Adri het onderwerp ter sprake bij de geconsulteerde steenhouwer. Nee, hij wist niets van plannen van het ruimen van graven en de intentie om een deel van de begraafplaats te laten vergrassen. Ook de beheerder, die de familie op de hoogte had gesteld van het omwaaien van de steen, kon niet meer helderheid scheppen dan dat de gemeente de plannen in de ijskast heeft gezet, maar naar zijn overtuiging in de toekomst zeker uitgevoerd gaan worden. De familie is in dilemma: heeft het nog zin om de steen van Gerard van Kooten te laten repareren? Maar nog onzekerder zijn ze over de toekomst: wat gebeurt er met de steen na het ruimen van het graf? Van Kooten: "Persoonlijk vinden wij het een heel onprettig idee dat grafstenen als vuilnis worden afgevoerd. Erger nog is dat de stenen een stukje historie van een stad bevatten. Daar gaat de gemeente Weesp wel erg makkelijk aan voorbij. Zijn de plannen eigenlijk bij de inwoners van Weesp bekend? Ze staan weliswaar aangekondigd aan het begin van de begraafplaats, maar omdat het een smoezelig aankondigingshokje is waarvan het glas al lange tijd kapot is, zullen er maar weinig mensen zijn die daar aandacht aan besteden."

IJskast
De gemeente bevestigt dat de aankondiging waarin gemeld wordt dat de gedenktekens op de algemene graven worden verwijderd en vernietigd, stamt van september 2011 en inmiddels achterhaald is. Inderdaad een goed idee om nog eens naar die aankondiging te kijken, want toen ging het om graven die allang vervallen zijn, zo laat de woordvoerder weten. In maart 2013 is er een Masterplan Begraafplaatsen gepresenteerd, maar deze is, vanwege onduidelijkheid over de kosten, in november van dat jaar in de ijskast gezet. En daar ligt het nu nog steeds. In afwachting van een nieuw beheerplan beperkt het beheer zich tot het dagelijks onderhoud. De noodzaak om graven te ruimen is ook nog niet dringend, want er is geen tekort aan graven in Weesp. Zo laat de gemeente weten.

Altijd bericht
Mocht het zijn dat een graf toch geruimd moet worden, dan krijgen rechthebbenden altijd bericht, zo verzekert de gemeente. Zijn die niet meer te traceren dan moet een aankondiging bij de ingang en bij het graf mensen attenderen. Familie kan de gedenksteen terugkrijgen of laten afvoeren door de gemeente. Overigens worden er op Landscroon geen nieuwe graven uitgegeven en zijn er in familiegraven alleen bijzettingen mogelijk.

'Misschien een goed idee om het achterhaalde bericht te verwijderen'