Ray Davies kan op zijn zeilschepen tot veertig logees kwijt.
Ray Davies kan op zijn zeilschepen tot veertig logees kwijt. Foto: Airbnb

Logees vanuit de hele wereld dankzij Airbnb

WEESP - Van hotel Hart van Weesp is bekend dat hier toeristen verblijven. Hetzelfde geldt voor bekende bed & breakfastlocaties, zoals De Weesper Koe en De Roskam. Maar er zijn in Weesp nog meer plekken waar je als toerist terechtkunt voor een bed en soms ook een ontbijtje. Kijk maar eens op Airbnb.nl.

door Marieke van Veen

Kamer over? Een relatie, maar wel met ieder een eigen huis? Een boerenerf met genoeg ruimte voor een kleine cottage? Dan is het tegenwoordig op een vrij simpele manier mogelijk om deze ruimtes te verhuren aan mensen van over de hele wereld.

'Onzichtbare' toeristen
Dat levert de verhuurder een leuk centje en boeiende contacten op, en toeristen hebben een ruime keuze aan betaalbare, knusse en unieke accommodaties. In Weesp telt Airbnb rond de dertig verhuurders, sommige met meerdere locaties. Aan de recensies te zien wordt daar grif gebruik van gemaakt. Dat betekent dat Weesp jaarlijks waarschijnlijk meer toeristen herbergt dan bekend is.

Muziekstudio
Geregistreerde B&B's zoals De Roskam en Smal Weesp brengen hun locaties ook via Airbnb aan de man, maar verder wordt de lijst aangevuld met particulieren die een kamer overhebben of hun huis niet verkocht krijgen. Dat levert een mengelmoes aan accommodaties op. Jongeren uit Europa die een paar dagen Amsterdam doen, kiezen graag voor een van de slaapkamers in een muziekstudio aan de Nijverheidslaan. Die kost met z'n tweetjes maar 50 euro en dan mag je nog jammen ook. Voor stelletjes die toe zijn aan een romantisch weekendje is er een idyllische woonboot aan de Lange Muiderweg (175 euro) of een cottage aan de Utrechtseweg met openslaande deuren naar de Vecht (120 euro) - zie foto.

Overal in de stad
De verhuurders zitten overal, van de Stationsweg en de Blomstraat tot de Emmastraat en de Wollenweversbuurt. Opvallend is dat er drie huizen aan de Achtergracht worden aangeboden voor vakanties. Zij rekenen nagenoeg dezelfde prijzen: gemiddeld 75 euro per nacht voor twee of meer personen. De grootste accommodaties zijn van Ray Davies van rederij Hollands Glorie en Annemiek van der Boor van B&B Smal Weesp. Davies kan veertig mensen kwijt, verdeeld over twee grote zeilschepen (zie foto), en rekent daar 1280 euro per nacht voor. Er wordt voor dat bedrag niet gevaren: wie naar Amsterdam wil, wordt verwezen naar het station. Boor kan in haar B&B aan de Zeeburgstraat tot tien gasten kwijt. Een groep van die grootte betaalt zo'n 350 euro per nacht. Daar zit een ontbijt bij.

Maar nogmaals, de meeste advertenties zijn van Weespers die in hun huis een ongebruikte kamer hebben of door een relatie of reislust weinig thuis zijn. Airbnb biedt deze mensen de kans die ruimtes voor kortere (of langere) tijd te verhuren. Dat is de Belastingdienst trouwens niet ontgaan. Die voert momenteel een onderzoek uit of verhuurders deze inkomsten wel netjes opgeven, want dat is dus wel de bedoeling.

Een romantisch weekendje aan de Utrechtseweg.