Melanie (rechts) op het podium met U2 in de Ziggo Dome.
Melanie (rechts) op het podium met U2 in de Ziggo Dome.

En toen stond Melanie ineens te dansen en te knuffelen met U2

WEESP - Het laatste concert van de Ierse rockband U2 begon afgelopen zondag pas om 20.00 uur, maar Melanie Seuren en haar vriendin stonden al uren eerder voor de deuren van de Ziggo Dome. Hun geduld werd beloond want zij zaten bij de groep van 450 man die als eerste naar binnen mochten. Maar het werd nog veel mooier.

door Marieke van Veen

"Nou, wij rennen natuurlijk", blikt de 16-jarige Weespse terug. "En het lukte ons om een supergoede plek bij het hoofdpodium te bemachtigen. Het duurde nog wel even voor het concert begon. We doodden de tijd met fantaseren over hoe het zou zijn als één van ons het podium op zou worden geroepen. We wisten namelijk dat dat bij eerdere concerten bij een bepaald nummer was gebeurd."

'Oude' rock
Melanie groeide op met U2. "Mijn ouders luisteren graag naar hun muziek en ik ben het ook gaan waarderen. Ik heb weinig met de hedendaagse popmuziek, geef mij maar 'oude' rock." Ze wilde graag naar het concert omdat ze niet weet of die kans nog wel een keer komt. "Leadzanger Bono is nu 55, misschien is-ie het touren over een paar jaar wel helemaal zat. Ik wilde U2 gewoon minstens één keer live gezien hebben."
Toen het concert eenmaal begon, genoot Melanie met volle teugen. Oude en nieuwe hits passeerden de revue. Het viel haar vriendin op dat een crewmember steeds naar Melanie keek. De Weespse lachte het weg. Tot de man naar haar toekwam en haar in het Engels aansprak: "Would you like to come on stage?" De meiden werden meegenomen naar het kleine podium. "Toen werd 'Mysterious Ways' ingezet, het nummer waarop bij andere concerten fans het podium op werden gehaald. Iedereen keek mijn kant op, maar ik kon me nog steeds niet voorstellen dat het echt zou gaan gebeuren. Tot Bono mijn kant op kwam en riep "Come, come!"

Filmen
Melanie klauterde het podium op en werd toegezongen door de band. Met een mobiele telefoon werden beelden hiervan gedeeld op U2's eigen livestream.

"Op een gegeven moment kreeg ik die telefoon in mijn handen geduwd. Ik filmde de band, het publiek. Je zag de livestream ook op de grote schermen in de zaal. Het volgende nummer mocht ik eveneens blijven staan en filmen. Toen dat liedje was afgelopen mocht ik alle bandleden een knuffel geven."

'Opeens wilde iedereen met mij op de foto, alsof ík een artiest ben!'

Als een ster
De rest van het concert beleefde Melanie in een roes: "Het was zo onwerkelijk. Andere fans riepen naar me en wilden met me op de foto. Alsof ik een artiest ben! Ook na afloop ging dat door. Ik was hierdoor pas om 02.00 uur thuis." De ervaringen van die dag hadden de scholiere blijkbaar gesloopt, want zij viel als een blok in slaap. "Toen ik 's ochtends wakker schrok van de wekker, was ik helemaal de kluts kwijt. Had ik dat nou gedroomd of...?"

"Een blik op mijn telefoon leerde me dat het allemaal echt gebeurd was. Ik heb talloze foto's en filmpjes als bewijsmateriaal en aandenken." Leuk detail: het filmpje (ook te zien op weespernieuws.nl) is gemaakt door een docente van het Vechtstede College. Zij was ook naar het concert en zag opeens haar leerling bij Bono op het podium staan. Zij stond vast even raar te kijken, maar besefte gelukkig al snel dat dit moment vastgelegd moest worden.