Marjan van der Meer roept Weespers op om mee in actie te komen voor bootvluchtelingen.
Marjan van der Meer roept Weespers op om mee in actie te komen voor bootvluchtelingen.

'We gaan voor minstens 1000 dekens voor bootvluchtelingen'

WEESP – De beelden van levenloze kinderen in zee op televisie en Facebook: ze kan het niet meer aanzien. En politiek handig of niet, er moet hulp komen, vindt de Weespse. Van mens tot mens. Marjan van der Meer organiseert Weesp in actie voor Vluchtelingen op 17 oktober in de Grote Kerk.

door Ruth van Kessel

Weesp in actie belooft een programma te worden voor jong en oud. De Grote Kerk wordt het decor van een soort vrijmarkt zoals op Koningsdag, waar Weespers spullen verkopen, performen en activiteiten aanbieden. De Grote Kerk en een aantal aanbieders werken mee en ook staat er een concert met zangeres Corey voor de avond gepland. Marjan van der Meer hoopt op een prachtige dag, waarop Weesp zich van haar beste kant laat zien. Marjan: "Het gaat hier om hulp van mens tot mens. Mensen die na een vreselijke tocht aankomen op het strand van Lesbos of Kos en die gewoon hulp nodig hebben. Het wordt nu ook in Griekenland koud: hoe erg is het als je niet eens een deken hebt om onder te slapen? Dekens wordt het concrete doel dat we willen bereiken met de actie. Van Stichting Bootvluchteling hebben we begrepen dat daar naast medicijnen en warme kleding grote behoefte aan is."

Wat heeft je in beweging gezet?
"De heftige beelden van bootvluchtelingen raken me diep. Een foto van een moeder met een klein kind, uitgeput op het strand. Met niets. Geen kleding. Geen eten. Geen toekomst. Een moeder met een kind, ík had het kunnen zijn. Ik voel de onmacht van niks kunnen doen, het onrecht van wat deze mensen moeten doormaken en het pijnlijke contrast met mijn rijke, veilige leven hier. Ik kan het niet aanzien."

Je wil wat doen?
"Een vriendin zegde in de zomer haar baan op om in Lesbos via de Stichting Bootvluchteling noodhulp te verlenen aan mensen. Ik volg haar via haar blog en het liefst stapte ik nu zelf in het vliegtuig om daar te helpen en mensen liefde te geven. Maar weggaan bij mijn drie jonge kinderen is geen optie, dus is de vraag: wat kan ik hier doen? Ik heb de stichting gevraagd wat op dit moment het hardste nodig is en dat blijken dekens te zijn. Dus daar wil ik voor zorgen. Samen met Weesp."

Wat doet de Stichting Bootvluchteling?
"Ze speuren dag en nacht de zee af op bootjes. Als dat het geval is gaat een team vrijwilligers ernaartoe en worden mensen aan wal geholpen en voorzien van droge kleding en voedsel. Op Lesbos is de registratiepost nog een flink stuk lopen, dus verzwakte moeders en kinderen krijgen een lift. Het is keihard werken, de mensen blijven maar komen. Het feit dat ze opgevangen worden door een team dat hen welkom heet, als een lichtpuntje in hun schrijnende vluchtverhaal, raakt mij diep. Er gebeuren mooie dingen daar."

'Het gaat er om dat de ene mens de ander helpt, los van politiek'

Daar is niet iedereen het mee eens?
"Politiek valt er veel te verbeteren en natuurlijk zou dit niet mogen gebeuren, maar het zijn wel mensen die daar na een ontberende reis aan wal komen en die gewoon hulp nodig hebben. Daar gaat het mij om: de ene mens helpt de ander, los van politiek."

Is het niet beter om onze spullen naar Lesbos te brengen in plaats van ze hier te verkopen?
"Met de opbrengst van Weesp in actie richten we ons op de eerste noodhulp en kopen we dekens op Lesbos. Goed voor Lesbos en goed voor de vluchtelingen. Als we dekens hier inzamelen en zelf naar de aankomstlocaties brengen, kost dat veel geld voor transport. Zoals we nu te werk gaan, speelt dat niet."

Wat kunnen Weespers doen?
"Vooral samen met je kinderen op 17 oktober lekker komen genieten en zo indirect het doel steunen. En mensen kunnen natuurlijk meedoen: iets verkopen, iets creatiefs doen of een workshop geven. Graag wel van tevoren opgeven via weespinactie@gmail.com of www.facebook.com/weespinactie. Ook kinderen kunnen in actie komen met bijvoorbeeld een muzikale act, nagels lakken of verzin het maar. Samen met anderen zorg ik dan dat het een mooi programma wordt op 17 oktober. Samen kunnen wij verschil maken!"

Weesp in actie wil acute hulp bieden aan uitgeputte vluchtelingen.