Een Dirk van den Broek aan de Achtergracht? Weesp lijkt ernaar te kunnen fluiten.
Een Dirk van den Broek aan de Achtergracht? Weesp lijkt ernaar te kunnen fluiten.

Aldi, daar heeft Albert Heijn geen bezwaar tegen

vervolg van de voorpagina

WEESP - De bouw van het nieuwe winkelcentrum aan de Achtergracht is uitgelopen op een ruzie. De rechter moest tussenbeide komen en gaf Ahold vorige week gelijk. Waarom? Omdat vooraf aan Ahold is toegezegd dat er geen concurrerende supermarkt zou komen.

Ahold heeft sinds het begin een belangrijke, steunende rol gespeeld in het project. De grootgrutter wil daar graag wat voor terug. In 2009 worden de eerste afspraken gemaakt en uit een mail van september 2013 blijkt dat Ahold aandringt op beschermende afspraken voor de eigen winkel. Op 12 december mailt De Grutterij naar Ahold: "Voor wat betreft de branchebeperking gaan we niet verder dan de toezegging dat er geen tweede fullservice supermarkt komt", zo blijkt uit de rechtbankverslagen.

In de huurovereenkomst die later die maand wordt getekend zijn overigens weer geen bepalingen voor branchebescherming opgenomen. Op 21 april 2015 deelt De Grutterij aan Ahold mee dat zij het voornemen heeft de andere winkelruimte te verhuren aan de Dirk van den Broek. Dat valt verkeerd. Ahold zegt in juni de afspraken eenzijdig op en wil niet meer meewerken aan de verhuizing van de supermarkt. Het openen van een Dirk van den Broek naast de Albert Heijn is voor Ahold namelijk onacceptabel.

"Dit zal leiden tot substantieel omzetverlies. Alleen de vestiging van een Aldi is acceptabel (vanwege de minimale overlap in het assortiment)", zo stelt Ahold bij de rechter. "Een Dirk van den Broek is een fullservice supermarkt en heeft een uitgebreide aardappelen-, groente- en fruitafdeling." Dat is onzin, zegt De Grutterij. Er zijn geen keiharde afspraken gemaakt en Albert Heijn breekt de huurovereenkomst door niet te verhuizen. De Grutterij vindt dat de Dirk van den Broek weinig service biedt en voordelig is, en dus ten opzichte van de Albert Heijn een discounter is. "Daarnaast verschillen de supermarkten ten aanzien van uitstraling, perceptie, assortimentsomvang en aantal vestigingen." Maar De Grutterij weet de rechter niet te overtuigen. "Ahold heeft voldoende aannemelijk gemaakt dat bij de vestiging van een supermarkt van Dirk van den Broek naast de nieuwe winkelruimte de exploitatie van die winkelruimte onrendabel zal zijn." Ahold wordt volledig door de rechter in het gelijk gesteld. De nieuwe huurovereenkomst kan nog niet van toepassing zijn en dus kan De Grutterij niet van Albert Heijn een verhuizing eisen. De bouw van het winkelcentrum blijft dus nog wel even stilliggen.