De Rijdende Rechter. Met buurtbemiddeling hoeft het misschien niet zo ver te komen.
De Rijdende Rechter. Met buurtbemiddeling hoeft het misschien niet zo ver te komen. Foto: Rogier Veldman

Ymere start met buurtbemiddeling in Weesp

WEESP - In geval van dreigende burenruzie biedt woningcorporatie Ymere sinds kort in Weesp buurtbemiddeling aan. "Je moet dan niet denken aan de Rijdende Rechter, maar aan een gesprek met elkaar waarin je tot een oplossing komt."

door Ruth van Kessel

Carola Lubbers van Ymere licht toe: "Het gaat mis als buren niet meer met elkaar praten en hun ergernissen opkroppen totdat het een keer escaleert. Daarom vragen wij altijd bij een eerste melding van een klacht over buren: bent u zelf al in gesprek geweest? Pas als mensen er zelf niet meer uitkomen, bieden wij buurtbemiddeling aan." Versa Welzijn is de organisatie die voor Ymere in Weesp de buurtbemiddeling verzorgt en speciaal voor Weesp zijn er zes vrijwillige buurtbemiddelaars opgeleid.

Geen Rijdende Rechter
Bij bemiddeling bij een burenruzie hebben veel mensen het idee dat iemand als een 'rijdende rechter' wel even het probleem voor hen komt oplossen. "Zo werkt dat dus niet", lacht Leo Kerkhof, een Hilversummer die sinds juli als buurtbemiddelaar in Weesp op pad gaat. Hij heeft zijn sporen breed verdiend en begeleidt de startende bemiddelaars in Weesp. "Bij buurtbemiddeling is het doel dat buren met elkaar aan tafel gaan en uiteindelijk samen tot een oplossing komen. Daar gaat een proces aan vooraf: de buurtbemiddelaar praat eerst met de ene partij en dan met de buren. Het geven van een luisterend onafhankelijk oor is vaak al voldoende om de negatieve spiraal tussen buren te doorbreken."

Van kwaad tot erger
Irritaties beginnen vaak met een klein incident, zo vertelt Kerkhof. Een keertje niet groeten met gevolg dat de ander ook niet meer groet. "Dan kan het van kwaad tot erger worden, zelfs zo dat men elkaar met pesterijen het leven zuur gaat maken. Als men terug kan gaan naar waar het mee begon en daar een andere kijk op krijgt, dan komt de oplossing er meestal ook wel."

De getallen van ruzies tussen buren zijn landelijk overal gelijk, zegt coördinator buurtbemiddeling Edith van Dieren van Versa Welzijn. Bij twee derde van de meldingen worden ruzies door bemiddeling blijvend opgelost. Van Dieren: "Soms is het al voldoende om mensen te coachen in het contact met hun buren en soms moet er echt bemiddeling aan te pas komen. Hoe eerder je iets aan het probleem doet, hoe eerder het is opgelost."

'Hoe eerder je een probleem aanpakt, hoe eerder het is opgelost'

Buurtbemiddeling is bereikbaar via Versa Welzijn: 035-6231100.