Alexander Bauwens tijdens een voorvertoning van 'Monsterlijk Mooi' in De Bibliotheek.
Alexander Bauwens tijdens een voorvertoning van 'Monsterlijk Mooi' in De Bibliotheek. Foto: Marieke van Veen

'Een soort Het Lelijke Eendje, maar dan met monsters'

WEESP - "Gemakzucht kennen we niet. We leggen de lat steeds hoger. Maar we wilden ook graag een keer écht iets geks doen. Het resultaat: onze nieuwe voorstelling 'Monsterlijk Mooi'." Aan het woord is Alexander Bauwens, oprichter van rondreizend poppentheater Fatsnerran. Komend weekend beleven de monsters hun première.

door Marieke van Veen

Het kan zijn dat u de pluizige, kleurrijke monsters al eens bent tegengekomen in Weesp. Ze willen nog wel eens ergens opduiken namelijk. Met Weesp Gastvrij in juni bijvoorbeeld, toen speelden Alexander en Marijke Bauwens een voorvertoning in De Bibliotheek. En ook op De Terp, de school waar Marijke al ruim 30 jaar een geliefde juf is, hebben try-outs plaatsgevonden.

Droogzwemmen
"We hebben eerst 'groot' gerepeteerd in de gymzaal van De Terp, maar daar vind ik niets aan", blikt Alexander Bauwens terug. "Het is toch een beetje droogzwemmen als je voorstellingen speelt zonder publiek. Dat er soms onverwachts iemand binnenkwam die dan bleef staan kijken, maakte het meteen leuker."

Het hele land door
Met de try-outfase komt Alexanders favoriete periode steeds dichterbij: het echte spelen. Met De Kinderboekenweek voor de deur (oktober) kan hij zijn borst natmaken: "Die week zitten we nu al bijna helemaal vol, dan reizen we het hele land door." Met een busje, want Fatsnerran heeft nogal wat mee te sjouwen. "Het decor van 'Monsterlijk Mooi' bestaat uit tientallen kleine en grote koffers. Daaruit halen we van alles tevoorschijn. Het was nog een hele klus om te bedenken hoe we alles op zijn plaats konden houden."

Het lelijke eendje
Het verhaal begint met een interactief intro op de afdeling gevonden voorwerpen van het station, waar Alexander en Marijke in een koffer een groot ei vinden. Precies op dat moment komt het ei uit en is het publiek getuige van de geboorte van een schattig, klein, maar nogal druk monster. "Het uitgangspunt van deze voorstelling is een bekend sprookje, namelijk 'Het Lelijke Eendje' van Hans Christian Andersen. Alleen hebben wij geen eendjes, maar monsters. Maar het idee is hetzelfde: in het verkeerde nest terechtkomen en daardoor niet gelukkig zijn. En natuurlijk komt alles ook bij ons weer goed, want dat moet."

Uit het ei kruipt een klein, schattig, maar nogal druk monstertje

Een heel proces
Het hele proces van eerste idee tot aan de première neemt minstens anderhalf jaar in beslag. "Het is meestal Marijke die met een idee komt. Dat gaan we dan bespreken tijdens een etentje. Als het werkbaar is, beginnen we zo snel mogelijk aan het script. Tegelijk begin ik ook al met het tekenen van de poppen en de decors. Nieuwe technieken worden niet geschuwd, integendeel, dat vinden we een uitdaging."

Alles zelf maken
"Ik heb door de jaren geleerd wat wel en niet kan. Vroeger ontwierp ik nog wel eens een pop of decor dat technisch niet haalbaar bleek. Die fout maak ik niet meer. Alles wat ik teken, kan ik ook maken. En anders teken ik het niet. Er belandt bijna niets meer in de prullenmand." Het echtpaar Bauwens maakt in principe alles zelf. "Behalve als er gelast moet worden, dat laat ik liever aan een ander over. Maar de poppen, de decors, de rekwisieten, de kostuums... we vinden het heerlijk om daarmee bezig te zijn."

Familiebedrijf
De muziek voor 'Monsterlijk Mooi' is geschreven door Gerard van Amstel. "We werken al jaren samen, hij is de huiscomponist van Fatsnerran. Erg leuk vind ik ook dat onze zoon Joram de liedjes heeft geschreven. Het bloed kruipt waar het niet gaan kan, zal ik maar zeggen."

Publiekspremière
Aanstaande zaterdag is de première voor genodigden, in de City of Wesopa. Zondag om 14.00 uur is de publiekspremière, ook in de City. Hiervoor zijn nog kaarten beschikbaar voor tien euro per stuk, kinderen tot 12 jaar € 7,50. De kaarten zijn te koop via wesopa.nl of bij het voorverkooppunt in De Bibliotheek.