Albert van de Bergh aan de modelbouw. Zelf begeleidt hij airbrush.
Albert van de Bergh aan de modelbouw. Zelf begeleidt hij airbrush.

'Bij de Kreatieve Club krijg je net zo veel hulp als je nodig hebt'

WEESP - Toen Paul Blonk vorig jaar moest vertrekken bij het Casparus College, was het niet zozeer de vraag óf hij weer ergens zou opduiken, maar eerder waar? Stilzitten is namelijk niks voor hem. Het werd de Kreatieve Groep Weesp. Sinds kort is hij de voorzitter. Waarom? "Omdat ik zelf veel plezier beleef aan de kookgroep en dat anderen ook gun. En omdat er iets gedaan moet worden aan het imago van de KGW."

door Marieke van Veen

Heeft de KGW een imagoprobleem?
"Er zijn wat vooroordelen, heb ik gemerkt. Of misschien kan ik beter zeggen: onduidelijkheden. Zo wordt onze vereniging nog wel eens gezien als club voor kunstenaars. Mensen kunnen hierdoor het idee hebben dat ze als beginner niet welkom zijn. Het tegendeel is waar. De meeste begeleiders zijn hier zelf ook als beginner begonnen en staan te trappelen om wat zij geleerd hebben ook aan anderen te leren."

Nog meer vooroordelen die weggenomen moeten worden?
"Ik wil ook benadrukken dat het hier geen kliek is. Veel leden komen hier inderdaad al jaren en hebben hechte vriendschappen opgebouwd. Maar er is ook veel vers bloed bijgekomen en daarbij wordt het aanbod steeds breder. Nieuwe mensen zijn altijd welkom. Wie hier binnenstapt, zal dat ook zo ervaren. Het fort is een fijne plek en onze vereniging is een fijne club. Het is niet voor niets dat sommige leden hier meerdere avonden in de week zijn."

Mag ik ook iets 'onduidelijks' noemen? Ik vind het verwarrend dat ik niet van lessen of cursussen mag spreken...
"Dat komt omdat het nadrukkelijk geen lessen zijn. Er wordt geen lesprogramma afgedraaid, er staat geen leraar voor de klas... Er is wél een begeleider die je op weg helpt en die bijspringt als iets niet lukt. Maar verder gaat het hier vooral om het ontplooien van je eigen talent en het ontwikkelen van je eigen ideeën. Dat maakt het juist zo bijzonder. Maar ik begrijp ook dat dit voor sommigen misschien iets te vaag is. Laat ik het zo zeggen: je krijgt bij alle activiteiten zo veel hulp als je nodig hebt."

Albert van de Bergh is een van de leden die na een paar jaar airbrush het stokje heeft overgenomen van de toenmalige begeleider. "Ik ben begonnen met tekenen en toen ik na twee jaar wat anders wilde, kwam ik bij airbrush uit. Na een jaar of drie werd ik benaderd of ik airbrush zelf wilde gaan begeleiden. Dit wordt mijn derde seizoen en ik vind het heel leuk. Airbrush is een techniek die al vrij snel iets moois oplevert. Anderen daarbij helpen, geeft me veel voldoening." Van de Bergh begeleidt airbrush op dinsdag, maar is maandag ook in het fort te vinden. Dan doet hij mee aan de groep fijntimmeren en modelbouw onder leiding van Jan Bijsterbosch.

"Albert is een mooi voorbeeld van hoe het hier gaat", vindt Blonk. "Maar neem ook Marja Claassens. Zij begeleidt Spelen met textiel, maar regelt samen met haar man ook het bargebeuren. Een groot deel van de leden laat het niet bij een wekelijkse deelname, maar is op diverse manieren betrokken en komt bovendien graag op de feestavonden. Kortom, de Kreatieve Groep Weesp verrijkt je leven."

Van maandag 28 september tot en met donderdag 1 oktober houdt de KGW open avonden vanaf 20.00 uur. Iedereen is welkom om eens te komen kijken. Lid worden kan die week ook nog. De contributie bedraagt 120 euro per jaar bij deelname aan 1 activiteit per week, exclusief eventuele materiaalkosten.

Voorzitter Paul Blonk opent het nieuwe creatieve seizoen.