De Birdie in de Modeltuinen van Appeltern.
De Birdie in de Modeltuinen van Appeltern. Foto: Herman Lankwarden

Herman maakt vogelhuisjes van twee verdiepingen voor mensen

WEESP - Herman Lankwarden lanceerde drie jaar geleden de Birdie, een tuinhuis in de vorm van een vogelhuisje. Hij heeft net een interessante offerteaanvraag binnen, maar verder loopt het nog niet storm. Waar dat aan ligt? "Misschien heeft het gewoon tijd nodig?"

door Marieke van Veen

Hoeveel Birdies heb je al verkocht?
"Pas twee. Eentje staat in De Modeltuinen van Appeltern, de andere is als boomhut geplaatst bij een huis langs de Provincialeweg ter hoogte van Driemond."

Dat valt nogal tegen. Hoe komt dat?
"Toen ik de Birdie lanceerde, kregen we veel aandacht. We hebben in de Kroningskrant van De Telegraaf gestaan en in het magazine Home and Garden. Ik verwachtte dat de offerteaanvragen zouden binnenstromen. Er zijn ook wel aanvragen geweest, zo had een camping belangstelling, maar dat liep op niets uit. Misschien heeft het gewoon tijd nodig?"

Hoe kwam u op het idee?
"Ik zat in de tuin te kijken naar ons vogelhuisje in de boom en bedacht me hoe leuk het zou zijn om zelf ook zo'n huisje te hebben. Toen ben ik gaan tekenen. Onze Birdie is echt een schaalvergroting. Als je aan de maten gaat knoeien is het huisje soms wat praktischer te plaatsen, maar lijkt het steeds minder op een vogelhuisje. Daarom wil ik niet afwijken van de verhoudingen."

Zijn ze duur?
"Dat valt reuze mee. Je hebt al een Birdie van inlands douglashout voor 3295 euro. Dat is ongeveer hetzelfde of misschien zelfs wat minder wat je zou betalen voor een kwaliteitsschuur van dezelfde oppervlakte. Ze worden gemaakt in Brabant. Ik kan ze ook in cederhout leveren, die zijn wel duurder. Een huisje in kleur is ook mogelijk. De duurste Birdie kost zo'n 15.000 euro."

Er kan zelfs een verdieping in, zodat je boven kunt slapen

Welke hebt u zelf?
"Eh... geen een. Ik krijg er van de gemeente Weesp geen vergunning voor. Hij is vijftig centimeter te hoog. De Birdie heeft een puntdak, dus je hebt het echt over een klein driehoekje dat op problemen stuit."

Hanteren andere gemeenten dezelfde maten?
"Dat weet ik eigenlijk niet."

Was het niet handiger geweest om dat eerst uit te zoeken?
"Misschien wel, maar ik mik met de Birdie niet zozeer op rijtjeshuizen maar vooral op huizen waar een flinke tuin bij zit. Daar gaat het er heel anders aan toe. Die mensen zetten dat gewoon neer, bedenken desnoods een creatieve oplossing. Neem de Birdie bij Driemond. Doordat-ie als boomhut is geplaatst heb je geen vergunning nodig, want dan is het geen schuur. Als je de ruimte hebt, kun je creatiever zijn. Zelf overweeg ik nu een Birdie op wieltjes te maken. Als-ie verrijdbaar is heb je er ook geen vergunning voor nodig."

Wat is de Birdie eigenlijk? Een schuur?
"Je kunt er alle kanten mee op: opbergschuur, fietsenhok, knutselhok, speelhuisje, theehuis, vogelkijkhut, meditatieruimte... Er kan een verdiepingsvloer in zodat je boven kunt slapen. Dan kun je het ook gebruiken als gastenverblijf."

Hoe zit het met die interessante offerteaanvraag waar u het net over had?
"Er is een aanvraag ingediend door een gemeente elders in het land voor vijftig stuks. Zij willen ze gaan weggeven aan mensen die een kavel bouwgrond kopen. Het zou leuk zijn als het doorgaat, misschien gaat het dan echt lopen."