Paul Passchier presenteert op 28 november het eerste Weesper Pepernotengala.
Paul Passchier presenteert op 28 november het eerste Weesper Pepernotengala. Foto: Philip Stoffels

Weesp krijgt een eigen
Sinterklaaskoor en Pepernotengala

WEESP – Een heus Sinterklaaskoor en een Pepernotengala, dat zijn slechts twee van de reeks muziekprojecten die dit schooljaar voor de kinderen van basisscholen van Weesp, Muiden en Muiderberg op de rol staan. De Gooische Muziekschool heeft een subsidie van woningcorporatie Ymere binnengehaald waarmee het het muziekonderwijs een nieuwe impuls kan geven.

door Ruth van Kessel

Razend enthousiast is Marco de Jong van De Gooische Muziekschool met de zak met geld die hij mag uitgeven aan iets wat hij het liefste doet: kinderen enthousiast maken voor muziek. De muziekschool organiseert voor verschillende leeftijden verschillende muziekprojecten, aansluitend op de beleving van de kinderen. Het Sinterklaaskoor voor kinderen uit de groepen 3 en 4 bijt het spits af: 28 september gaan de eerste repetities van start in samenwerking met Kind&Co en natuurlijk gaan ze optreden bij de intocht van Sinterklaas op 14 november in de Kom van Weesp. De Jong: "Dat wordt een geweldige happening. Ik hoop dan ook dat veel kinderen zich zullen aanmelden om mee te zingen. Dat kan bij mij via marco@degooischemuziekschool.nl."

Pepernotengala
Het Sinterklaaskoor mag ook acte de présence geven op het Pepernotengala dat Weesp voor het eerst gaat beleven met presentator Paul Passchier, ook wel bekend van het jaarlijkse Grote Sinterklaasfeest in Ahoy en de sinterklaasintochten in Bussum. Hoofdgast is natuurlijk Sinterklaas, vergezeld door zijn Pieten, en er zullen allerlei muzikale optredens zijn. De locatie is nog niet bekend, maar wel dat het op 28 november zal zijn. Alle kinderen van Weesp, Muiden en Muiderberg zijn van harte welkom om dit feest mee te beleven.

Jaar vol muziek
De groepen 1 en 2 van de basisschool krijgen dit schooljaar een serie muziek- en bewegingslessen waarmee zij uitgedaagd worden om te zingen en te bewegen op muziek. De kinderen uit de groepen 6 krijgen een zangproject rond de kerstperiode en als het even meezit wil de Gooische Muziekschool een Kinderkorenfestival organiseren. Daarover is de muziekschool met de basisscholen in gesprek. In april rijdt de Classic Express de schoolpleinen op om kinderen uit de groepen 4 te trakteren op een concert. Deze rijdende concertzaal belooft met licht- en geluidseffecten kinderen een bijzondere muzikale ervaring te laten beleven. De Jong: "De kinderen hoeven niet alleen te luisteren, maar mogen ook meedoen met het concert. Ook daarna gaan ze nog door met muzieklessen en maken ze kennis met muziekinstrumenten."

De Jong is blij met deze mogelijkheid om via de basisscholen leerlingen te laten genieten van muziek. "Muziekonderwijs voor jonge kinderen is van wezenlijk belang. Behalve dat het leuk en fijn is om met muziek bezig te zijn, leer je kinderen luisteren en zich te concentreren. Ze krijgen meer geduld en trainen hun hersenen om meerdere dingen tegelijk te doen. Omdat het via school gaat krijgen alle kinderen de kans om in aanraking te komen met muziek."

Woningcorporatie Ymere stelt de subsidie beschikbaar en heeft huurdersverenigingen Wonen met Maatwerk en De Vechtstroom gevraagd projecten in hun gemeenten voor te dragen. De Jong: "Dat wij hen met onze plannen hebben weten te overtuigen is natuurlijk fantastisch."
Informatie en aanmelding via marco@degooischemuziekschool.nl.

Het Sinterklaaskoor zingt bij de intocht en op het Pepernotengala