Was een booremaker een smid die gereedschap maakte?
Was een booremaker een smid die gereedschap maakte?

De Tijden Veranderen

Dit keer zo maar eens enige akten uit mijn archief die bij mij vragen oproepen en misschien bij u ook.
7 oct. 1667
Burgemeesters en de Vroedschappen van Weesp doen te weten dat zij op ernstig verzoek van Michiel Worms, jood, geoctrojeerd (toestemming) hebben een Tafel van Leninge (Bank van Leening) dezer stad en de vrijheid van dien te mogen houden en zijn geld op panden en obligatien te mogen lenen aan hen die dat verzoeken. Het octrooi geldt voor de tijd van twintig achtereenvolgende jaren ingaande primo 1668. Hij zal aan de stad betalen 50 carolus gulden. Vraag: Waarom wordt er apart vermeld dat hij Jood is?
24 febr. 1673
Compareerde voor Johan de Noij, Schout, Willem Schriek en Pieter Prins schepenen te Weesp, Gerbrant Claesz., burger en inwoner alhier verkocht te hebben aan Jan Sandijck, David Murant en Grietie Vrisse weduwe van Steven Michielsz en huis en erve bestaand in twee woningen staande in de Booremakersteeg voor een somma van 450 gulden. Als borgen stelden zich Jan Gerbrantsz en Govert van Meppel.
Vraag: Waar ligt de Booremakersteeg? En wat is een booremaker?
12 mei 1671
Voor Johan de Noy schout, Jacob Meyer en Willem Schriiek, schepenen te Weesp compareerde Hendericus Cuyp, Claes Jochemsz en Hendrick Pietersz Backer als testamentaire voogden over Barentie Joostensdr Oauly die verklaarden verkocht te hebben ten behoeve van Pieter Dircksz, schipper alhier een tuintje of erf gelegen buiten de Muiderpoort voor de somma van 60 guldens.
Vraag: Wat moet een schipper met een tuintje?

Antwoorden zie ik gaarne tegemoet!