Aziz Anzi werd doodgeschoten langs de A12.
Aziz Anzi werd doodgeschoten langs de A12. Foto's: Opsporing Verzocht.

Liquidatie Aziz Anzi (37) schokt vroegere vrienden

WEESP - De in De Meern geliquideerde Aziz Anzi (37) is opgegroeid in Weesp. Voormalige buurkinderen en klasgenootjes reageren geschokt en halen in de sociale media herinneringen aan hem op.

door Marieke van Veen

"Aziz en ik speelden vroeger altijd samen. Woorden heb ik even niet. RIP Aziz", schrijft een Weespse op Facebook. Een andere Weespse schrijft: "Jammer dat het zo afloopt, dat gun je niemand toch? Aziz is helaas nooit op het rechte pad gekomen."

Veel getuigen
Aziz Anzi groeide op in de Jan Tooropstraat in Weesp. Als volwassene verhuisde hij later naar Almere. Hij werd zaterdag 19 september doodgeschoten op een drukke parkeerplaats met wegrestaurants langs de A12 bij De Meern (Utrecht). Er waren veel mensen getuige van de moord, onder meer een compleet mannenkoor uit Urk.

Het slachtoffer was net met zijn auto een carpoolplaats opgereden toen er een man uit een donkere auto stapte en het vuur opende - vermoedelijk met een automatisch wapen. Anzi's auto, een witte Fiat 500, werd doorzeefd met kogels. Hij overleed ter plekke.

Opsporing Verzocht
Het televisieprogramma 'Opsporing Verzocht' besteedde vorige week dinsdag aandacht aan de zaak en maakte toen ook de naam en een foto van het slachtoffer bekend. Politiewoordvoerder Bernhard Jens liet in de uitzending weten dat er wordt gezocht naar mensen die Anzi die zaterdag of de dagen ervoor hebben gesproken en/of weten of hij ruzie met iemand had.

Misdaadjournalisten vermoeden afrekening in Mocro War

Tegen het WeesperNieuws zegt Jens: "We hebben veel getuigen en er zijn door de uitzendingen flink wat tips binnengekomen, maar meer informatie is nog steeds zeer welkom. Ook Weespers die meer weten worden verzocht te bellen met 0800-6070." Tips anoniem doorgeven kan via telefoonnummer 0800-7000.

Mocro War
Ondertussen duiken ook misdaadjournalisten in de zaak. Zo vermoedt Telecrime dat het motief in de 'Mocro War' ligt, een gangsteroorlog die in 2012 is ontstaan na onenigheid over een grote partij cocaïne. Telecrime linkt Anzi aan de vorig jaar geliquideerde Gwenette Martha.

Mislukte bomaanslag
Ook zou Anzi een bekende zijn van de twee 26-jarige Weespers op wie in november vorig jaar in Almere een mislukte moordaanslag werd gepleegd. De mannen raakten gewond, maar overleefden de bomaanslag en schietpartij.

Volgens berichten op Facebook is het lichaam van Aziz Anzi vorige week overgevlogen naar Marokko om daar te worden begraven.

Foute vrienden
Weespse Yvonne Raaijmakers denkt met warme gevoelens terug aan haar oude buurjongen van de Tooropstraat: "Ook al was hij op het slechte pad, het was gewoon een ontzettend lieve jongen." Waar het precies is misgegaan weet ze niet, maar: "In z'n pubertijd kwam Aziz in aanraking met verkeerde vrienden. Hij heeft toen verkeerde keuzes gemaakt. Sommigen komen hieruit, maar hij is erin blijven hangen. Zo zonde. Hij had veel in zijn mars. Hij kon heel goed voetballen. Ajax is zelfs nog even in beeld geweest."

Ze had Aziz al een paar jaar niet meer gezien of gesproken, maar zijn dood raakt Raaijmakers diep. "Ik vind het verschrikkelijk voor deze lieve en gastvrije familie. Vooral voor zijn moeder, een vrouw met een hart van goud."

Anzi's auto, doorzeefd met kogelgaten.