Kitchen Roulette slaat goed aan in Weesp.
Kitchen Roulette slaat goed aan in Weesp. Foto: Ruth van Kessel

'Ik zak achterover: wat is dit geinig!'

WEESP – Verrassend, spannend, maar vooral ontzettend leuk om steeds weer met anderen aan tafel te zitten. Dat was zaterdagavond de overheersende reactie van de 42 deelnemers aan de eerste Kitchen Roulette in Weesp.

door Ruth van Kessel

Daar doe ik aan mee, dacht deze redacteur toen ze hoorde van Kitchen Roulette. Het is simpel: je geeft je met je partner of maat op als kookduo, je zorgt dat je in Weesp in een keuken terecht kunt en je bereidt een van de gangen van het diner voor. Per gang ontvang je vier of zes gasten en voor een volgende gang schuif je aan op een ander adres. Leuk!

O jee, nagerecht
Ik geef het toe: bij ons enthousiasme om mee te doen speelde zeker mee dat mijn man en ik het geluk kennen van een pizzaoven in de tuin. Een pizza – in punten als voorgerecht of een zelf te maken variant als hoofdgerecht – dat moest toch voor te bereiden zijn op onze meestal erg gevulde zaterdag met hockey en al die andere dingen die moeten. Hoe grappig leek het ons om gastheer en -vrouw te zijn voor totaal willekeurige mensen. Dat wilden we meemaken. Toen kwam op vrijdag het mailtje binnen: de Kitchen Roulette had alle adressen gehusseld en ons tot het nagerecht veroordeeld. Het toetje! Daar hadden we niet op gerekend! In allerijl internet afgezocht op lekkere recepten: wat zullen we maken? Manlief die deze hele zaterdag aan de hockeyclub zat gekluisterd, moedigde mij aan: dit kun je, dit is leuk. Ik keek om me heen: oké, het is nog steeds leuk, maar wel wat ingewikkelder geworden met ons huis een puinhoop, weinig tijd en een recept waarbij ik verse ingrediënten in verschillende winkels wil scoren. Want het moet natuurlijk wel een lekker toetje worden.

Spannend
17.45 uur. Gelukt! De citroentiramisu met aardbeien staat op te stijven in de koelkast en het huis is aan kant. Om 18.00 uur worden we verwacht in de Leeuwerikstraat. Snel omkleden en dan op de fiets. Manlief is ook net aangekomen met in zijn kielzog onze jongste. Die smijt zijn hockeyspullen in de gang, gooit zijn schoenen in de keuken – die ik net nog zo gepoetst heb – en ook de hond komt met modderpoten binnen. Ik raas. Blijkbaar ben ik toch wat gespannen voor deze ongewone situatie: ik wil niet te laat komen bij mensen die ik voor het eerst ontmoet. Helaas. Vijf over zes drukken we op de bel: we worden hartelijk ontvangen door Jan en Marja, begroeten Marjoke en Sandra en worden voorzien van een Wispe-biertje. Heerlijk. Ik laat me achterover zakken: wat is dit geinig!

Bietjes, peer en blauwe kaas
Opvallend gemakkelijk lopen de gesprekken aan tafel. Dat is bij alle deelnemers het geval, zo horen we later tijdens de afterparty bij Aaltje. We kennen elkaar nog maar een kwartier en onderwerpen als wonen in Weesp, Weesp 650, de Huishoudbeurs en het dorpsgevoel van Muiderberg, passeren de revue. We zijn nieuwsgierig naar elkaar. Andere verhalen dan anders met vrienden. Heerlijke carpaccio van bietjes, peer en blauwe kaas. Om 19.10 uur vertrekken Marjoke en Sandra naar hun keuken om de zalm en aardappeltjes in de oven te zetten. Half acht start de volgende gang. "Tot straks bij Aaltje", roepen we bij het afscheid.

'Genieten van heerlijk eten en nieuwe verhalen op verrassende plekken'

Genieten
Aan het Molenpad worden we door Astrid en Gert getrakteerd op lekkere kip met pastinaakpuree. Wat een leuk huis. "Nu snap ik waarom wij geen alfafa meer konden vinden in Weesp", lacht Peggy, die de spruiten nodig had voor haar courgettesoep en ze nu terugvindt tussen de paddenstoelen van Astrid. Frank en Brenda blijken elkaar nog van vroeger te kennen, net als twee vroegere buren. Het gegeven dat je op verrassende plekken aan tafel gaat is een aantrekkelijk ingrediënt van Kitchen Roulette, vertellen de deelnemers achteraf. Op het ene moment zit je aan tafel boven in een schuur, de volgende gang zit je bij een jong stel op een krukje op zolder of geniet je van een prachtig uitzicht over de Vecht. Ook Eva, Door, Jantine en Marlies van de organisatie genoten van hun eerste Kitchen Roulette: "De reacties zijn zo enthousiast, dit wordt vast een blijvertje in Weesp!"