De H. Laurentius en Maria Magdalenakerk aan de Troelstralaan.
De H. Laurentius en Maria Magdalenakerk aan de Troelstralaan. Foto: Ruth van Kessel

'De klok komt er, maar wel in overleg met de buurt'

WEESP - Bezorgdheid over geluidsoverlast en onvrede over de gang van zaken bracht buurtbewoners ertoe hun bezwaar te uiten tegen een kerkklok aan de gevel van de RK-kerk aan de Troelstralaan. Intussen heeft de welstandscommissie van de gemeente het eerste ontwerp voor een klokconstructie afgewezen en belooft het parochiebestuur bij een volgend ontwerp eerder te overleggen met de buurt.

door Ruth van Kessel

Maar dat de klok - overgebracht van de Boskapel in Muiderberg - er komt, dat is geen discussie, zo stelt Gerard Tijssen van het parochiebestuur. Bij het eerste ontwerp had de kerk zich laten inspireren door een Amsterdams voorbeeld: een klokkenstoel met een raamwerk van roestvrijstaal. Prachtig, vond het bestuur, maar helaas voor hen dacht de welstandscommissie er anders over en moeten ze zich buigen over een nieuw ontwerp. Voor de onrust in de buurt heeft Tijssen wel enig begrip: "We hadden het ontwerp eerst aan de omwonenden moeten voorleggen, maar door miscommunicatie in onze gelederen is dat misgegaan. We beloven beterschap."

Overdonderd
Dat de vergunningsaanvraag zonder bericht aan de buurt in de zomermaanden is ingediend bij de gemeente, wakkerde de achterdocht aan van buurtbewoners. Buurtbewoner Ko Anthonisse heeft zich opgeworpen als spreekbuis voor de buurt: "Je hebt geen idee wat er boven je hoofd hangt. Natuurlijk zijn we de vergunningsaanvraag gaan inzien bij de gemeente en zijn wij het eens met de welstandscommissie dat het beoogde ontwerp veel te pompeus was voor het sobere en eenvoudige kerkgebouw dat het altijd is geweest toen de Apostolische Kerk er nog in huisde. Goed dat het is afgewezen. Het is nu afwachten met welk nieuw ontwerp de parochie gaat komen."
In een reactie op een brief van de buurt heeft het parochiebestuur geprobeerd de zorgen enigszins weg te nemen: "De klok wordt alleen voorafgaand aan de kerkdiensten op zondagochtend en met Kerstmis en Pasen drie minuten geluid. Bij uitvaarten en huwelijken is dat voor en na de dienst. De klok is niet aan een uurwerk gekoppeld." Anthonisse laat zich niet geruststellen en eist dat een professioneel bureau het geluid van de klok op haar nieuwe plek in kaart brengt en dat het aantal decibellen gemaximeerd wordt. Tijssen: "We hebben inderdaad een professioneel bureau ingeschakeld. Maar een geopperd idee om in plaats van een klok aan de Troelstralaan de klokken van de kerk aan de Herengracht te gebruiken, is geen optie: dat is logistiek niet handig en daarbij is die kerk in de toekomst niet meer van ons."