Afbeelding

Wegtrekkers

Stefan: "Jan... Ik ben afgelopen zaterdag de jaarlijkse trekvogelpeiling vergeten. Het zijn echt geweldige tijden, steeds meer schitterende trekvogels komen naar Weesp. In heel Nederland dit jaar 1.4 miljoen en 208 verschillende soorten en ze komen overal vandaan. En heel veel van onze gevederde Weesper gelukszoekertjes trekken naar warme, verre oorden. Mooi gezicht die wegtrekkers. Een levend kunstwerk."
Jan: "Was je vorig jaar die peiling ook niet vergeten? Maar goed, ik had trouwens zelf even een wegtrekker deze week. Ik las dat Weesp geen 6000 euro overheeft om een van zijn grootste meesters, tijdgenoot van Rembrandt, te behouden. Terwijl de staat wel 80 miljoen overheeft. Voor je weet wel. Ook mooi, daar niet van."
Stefan: "Weesper meester?"
Jan: "Jazeker! De schilder Sybilla en in het bijzonder het doek 'De 4 Evangelisten'. Onze gedreven oud-geschiedenisleraar wethouder Heijking verwoordde het in het de krant prachtig: "Heel mooi is het niet, dat moet elke kijker toegeven, maar de meester was wel gasthuismeester, weesmeester en zelfs burgemeester."
Stefan: "Maar het is dus niet zo'n mooi schilderij."
Jan: "Daar gaat het toch niet om! Een tijdgenoot van Rembrandt staat nu ingepakt in plastic ergens in een hoek."
Stefan: "Mooi dat er iemand is als wethouder Hekking."
Jan: "Heijking. Maar goed, dat was een wegtrekker, gecombineerd met het feit dat ik niks hoor of lees, ook niet in deze krant, over het prachtige kunstwerk van de wereldberoemde kunstenaar Christo hier in onze stad. Schitterend hoe Christo de Vechtbrug heeft ingepakt!"
Stefan: "Ook in plastic toch? Een prachtig project voor de opening van het culturele seizoen van Weesp."
Jan: "Nu nog 'de 4 Evangelisten' uit het het bubbeltjesplastic en we kunnen het hele seizoen genieten van een gelukkige wethouder Eijking... geen Heijking trouwens."
Stefan: "Jan, ik moet ophangen. Ik ga zo naar biodanza. Een uur vrij dansen met anderen om geestelijk en lichamelijk in balans te blijven en ook nog een lekkere opkikker voor relatieproblemen en ander wegtrekkers. Dat is ook een kunst."


Jan: "Stefan...! Met Jan weer. Heb je het ook gelezen? 'De 4 Evangelisten' zijn toch voor Weesp gered! Een weldoener."
Stefan: "Geweldig Jan. Ook dat je nog even belt. Hou vol."
Jan: "Hou vol."