Wietse en Thea genieten van Elise.
Wietse en Thea genieten van Elise. Foto: Marieke van Veen

'Toen Wietse me vroeg, was ik
er eigenlijk nog niet aan toe'

WEESP - Dat de 1-jarige Elisa kind aan huis is bij Wietse en Thea Veenstra-Abma blijkt wel uit het aanwezige babyspeelgoed in de woning van het diamanten bruidspaar. Terwijl de burgemeester nog een kop koffie ingeschonken krijgt, wordt het goedlachse meisje pontificaal op de grond gezet en is ze de rest van het bezoek letterlijk het stralende middelpunt.

door Marieke van Veen

Een dag eerder (op zondag 4 oktober - de echte trouwdag) was de kleine meid er niet bij. Toen hadden Wietse (85) en Thea (80) hun kinderen, kleinkinderen en aanhang mee uit eten genomen naar Restaurant Loodijk. Daarvoor was Elisa nog wat te klein, dus was er oppas geregeld.

Fijnste straat
Het familiediner was slechts een van de festiviteiten rond het diamanten huwelijk. "We vieren al twee weken feest", glundert Thea. Ze vertelt dat ze de buren van hun galerij in de Sinnigvelderflat hebben getrakteerd op een smulpartij in een pannenkoekenrestaurant. "Wij wonen in de fijnste straat van Weesp", verklaart Wietse. "En dan bedoel ik onze galerij. We hebben echt zulke fijne buren!"
Groningen
Het echtpaar woont al 48 jaar in de Sinnigvelderstraat en al bijna 60 jaar in Weesp. Oorspronkelijk komen ze uit Groningen, maar toen Wietse bij Philips Duphar kon komen werken, kwam Weesp als woonplaats in beeld. Wietse: "Philips Duphar kon huisvesting regelen, dus toen heb ik Thea ten huwelijk gevraagd." Heel romantisch ging dat niet. Thea: "Ik vond het veel te vroeg om te trouwen en hield in eerste instantie de boot af."

Overstag
Maar toen duidelijk werd dat ze hierdoor de aangeboden woning konden mislopen, ging ze alsnog overstag. "We zijn meteen in ondertrouw gegaan en twaalf dagen later getrouwd. Eigenlijk moest de ondertrouw 14 dagen duren, maar vanwege onze situatie werd er een uitzondering gemaakt." Het paar trouwde op 4 oktober 1955, verhuisde naar Weesp en stichtte een gezin. Ze kregen twee dochters die later voor vier kleinkinderen zorgden.

Verre reizen
Wietse en Thea genieten met volle teugen van het leven. Verre reizen maken, zoals voorheen naar Aziƫ en Amerika, zien ze zichzelf niet meer doen, maar ze trekken er nog steeds graag met de auto op uit: "Twee jaar geleden zijn we nog naar het Gardameer gereden, maar daar beginnen we niet meer aan. We komen nog wel graag in Duitsland en dat is ons nu ver genoeg."

Al 48 jaar in de Sinnigvelderflat: 'de fijnste straat van Weesp'