Een autowrak van Car Casting Holland.
Een autowrak van Car Casting Holland.

Het Domijn verbaast ook zichzelf met EXPO 2015

WEESP - EXPO 2015 op Het Domijn aan de Bloemendalerweg. Wie daar nog heen wil, moet snel zijn. De tentoonstelling gaat het laatste weekend in.

door Marieke van Veen

Terts Brinkhoff, oprichter van de Parade en sinds kort voorzitter van Het Domijn, vindt dat iedereen op 'zijn' landgoed moet komen kijken: "Dat is het voor ons echt, een landgoed. Compleet met oprijlaan, een oud kasteel en een geheimzinnig bos." Op dat landgoed is speciaal ter gelegenheid van EXPO 2015 een tent neergezet. Daarin exposeren alle 44 leden van de corporatie voorbeelden van hun werk.

Kunstenaar en voormalig acteur Toon Agterberg: "In het feestjaar Weesp 650 in 2005 openden wij voor het eerst de deuren voor het publiek met een open dag. Die hebben we erin gehouden en dat is uitgegroeid tot een jaarlijks festivalletje met duizenden bezoekers uit het hele land. We wilden het nu eens anders benaderen. In plaats van één dag alle ateliers open te stellen hebben we nu een selectie van dat werk samengebracht in één ruimte. Dat alles bij elkaar te zien geeft belangstellenden een goed beeld van onze veelzijdigheid. Sterker nog, het resultaat overdonderde onszelf ook."

'Wie hier voor het eerst is vraagt zich vaak af: Wat is dit in godsnaam?'

De ruim veertig leden tonen werken waaruit duidelijk wordt waar ze zich zoal mee bezighouden. Zo staat er een autowrak van Car Casting Holland, Parade-tenten op schaal van Firma Traktor, theaterpoppen van Theater Terra, een zelfgebouwd vliegtuig van Joost Konijn en nog veel meer. Ook zijn er een foyer en een terras waar bezoekers een drankje kunnen nuttigen. In de tent zijn de leden om toerbeurt aanwezig om tekst en uitleg te geven.

Eigen stroomcentrale
Na eerst krakers en toen huurders te zijn geweest, is Het Domijn na een jarenlange strijd eigenaar van het terrein en heeft het een nieuw bestuur. Dat heeft ertoe geleid dat de coöperatie een nieuwe weg inslaat. Brinkhoff: "Wie hier voor het eerst is vraagt zich vaak af: Wat is dit in godsnaam? Dat willen we ergens ook wel zo houden, maar we willen ons ook ontwikkelen." Het terrein wordt gemoderniseerd, onder meer met energieopwekking middels zonnepanelen. "Je zou kunnen zeggen dat we onze eigen stroomcentrale hebben gebouwd. Op de daken zijn tweeduizend zonnepanelen geplaatst. Die leveren genoeg stroom voor ons landgoed plus nog eens vijftig Nederlandse huishoudens."

EXPO 2015 is vrijdag 9, zaterdag 10 en zondag 11 oktober nog te bezichtigen van 12.00 tot 20.00 uur. Zondag komt bovendien om 15.00 uur schrijfster Saskia Goldschmidt vertellen over haar nieuwe roman 'De voddenkoningin'. Agterberg maakte voor Goldschmidts 'De voddenkoningin on tour' een eigen verbeelding van het Théâtre de la Mode. Deze installatie is ook te zien. Gratis entree.

In de tent is van alles te zien.