Daniel (links) en Michael in hun klas in de wagen van de Rijdende School.
Daniel (links) en Michael in hun klas in de wagen van de Rijdende School. Foto: Ruth van Kessel

'Zelfs in hun spel verhuizen ze het circustheater van tafel naar tafel'

WEESP – Terwijl hun ouders druk bezig zijn met de voorbereiding van de voorstelling, leiden circuskinderen Daniel en Michael van Circus Sijm hun eigen leven in het mobiele circusdorp en rijdt voor hun educatie een paar maal per week de Rijdende School langs. De kleuters weten niet beter en als het circus wat langer op een plek is vragen ze: "Wanneer gaan we weer naar een nieuwe stad?"

door Ruth van Kessel

Want een nieuwe standplaats betekent nieuwe speelplekken om te ontdekken, een leuk voetbalveldje of een spannend bos. Dat Daniel, zijn broertje Paolo van één en Michael dit speelseizoen de enige kinderen van het circus zijn kan hun niets schelen en dat er onder de tien circusartiesten zeven nationaliteiten te vinden zijn, maakt deze jongens ook niets uit. Thuis in de caravan spreekt Daniel Italiaans en Tsjechisch met zijn vader en moeder, Michael Duits en Oekraïens, de artiesten spreken onderling Engels, terwijl directeur Alex Sijm van dit Noord-Hollandse circus het Nederlands hooghoudt. De kinderen passen zich aan, spreken met elkaar een mengelmoes van Engels en Duits en zijn vooral de dikste vrienden. Voor dit seizoen dan. Hoe hun leven er volgend jaar uitziet is van later zorg, afhankelijk van bij welk circus hun ouders zich met hun act aansluiten.

Schooldag
Om 9.30 uur klimt Michael het trapje op van de wagen van de Rijdende School, waar juf Angela hem lachend opwacht. In afwachting van Daniel stort hij zich alvast op het speelgoed: wauw, een theater met een podium en zelfs met poppetjes erbij van een spreekstalmeester en een acrobaat. Michael gaat los, heeft even geen oog voor de herfsttafel inclusief een groot spinnenweb met levensechte spinnen en de goed gevulde boekenkast. Daar is Daniel. Lachend gooit ook hij zich in het spel, waarbij het theater van tafel naar tafel wordt verhuisd inclusief het hele hebben en houwen. Juf Angela lacht: "Het blijven circuskinderen, hè. Zich steeds verplaatsen zit in hun systeem." Angela is al vanaf maart de vaste juf van deze twee kinderen uit groep 1 en groep 2. Op deze leeftijd hebben ze twee dagdelen per week recht op les, maar in de praktijk komt het erop neer dat ze soms wat minder en dan weer meer dagen per week naar school gaan. Met de vaste school in hun woonplaats waar de kinderen tijdens de winterstop verblijven stemt ze het niveau van lesgeven af. De letters die de jongens al kennen hangen aan een slinger voor het raam, straks gaat ze verder met schrijfoefeningen en last ze een meetles in. Angela lacht: "En dat in vier talen. Voor mij ook een hele puzzel hoor, maar met Google Translate komen we een heel eind."

Clown in de dop
Daniel rolt zo nu en dan vrolijk met zijn ogen en trekt een echt clownsgezicht. Niet gek met een vader die de vijfde generatie is van een Italiaanse clownsfamilie. Nog een wonder dat hij en zijn Tsjechische Veronika, ook een telg uit een circusfamilie, elkaar ontmoetten. Dat was toen ze allebei met hun familie in Denemarken in een circus stonden. Beiden verlieten hun families om een eigen gezin te starten binnen de circuswereld. Met elk een eigen act en samen als de Skating Ernestos. Paolo vindt het prachtig dat Daniel dezelfde ambities lijkt te hebben: "Hij wilde zo graag en heeft nu een klein rolletje in de show. Geweldig vindt hij dat."
Tegen inlevering van dit artikel aan de kassa kost de entree 10 euro ipv 16 euro. Reserveren kan via kassa@circussijm.nl o.v.v. Actie WeesperNieuws. Niet geldig i.c.m. met andere acties.