Deze cilinders van licht gaan het centrum van Weesp opsieren. In de Slijkstraat komen boven ze straat te hangen.
Deze cilinders van licht gaan het centrum van Weesp opsieren. In de Slijkstraat komen boven ze straat te hangen. Visual: Avontuur

Nieuwe winterverlichting

WEESP - Nieuwe feestverlichting voor het centrum van Weesp. Al mag het geen feestverlichting meer heten. Winterverlichting past beter, want de nieuwe lampen blijven tot aan de lente hangen. Een idee van de vernieuwde Weesper Detaillisten Organisatie.

Het was een van de eerste dingen die het vernieuwde bestuur bij het aantreden aan het begin van dit jaar te horen kreeg: de feestverlichting in het centrum was nu wel echt aan vervanging toe. De groene takken met daarop vallende sterren en andere versiersels waren te oud.

"Het was een beetje over de datum. Heel veel lampjes deden het niet meer en sommige stukken bleven tot in april in het centrum hangen", zo schetst WDO-voorzitter Albert Vos.
Het bestuur kwam tot de conclusie dat het ook anders kan. "We hebben gekeken naar andere steden om ons heen en je ziet dat er steeds vaker wordt gekozen om verlichting te nemen die de hele winter kan blijven hangen. Onder meer in Haarlem en Amsterdam is het al heel gebruikelijk en dat wilden we in Weesp ook." Ook stelt Vos dat het heel gebruikelijk is om de verlichting niet meer enkele weken voor de feestdagen op te hangen, maar al eind oktober. "Het liefst bij het ingaan van de wintertijd. Dan wordt het toch weer snel donker en de extra lampen moeten bezoekers naast een feestelijk gevoel ook een gevoel van veiligheid geven."

Op lantaarnpalen
Wat anders wordt, is dat de verlichting niet meer aan de gevels van de winkels komt te hangen, maar boven op de lantaarnpalen wordt gemonteerd.

'Dezelfde leverancier als De Bijenkorf, dus niet zomaar een partij'

Het resultaat is een cilinders van licht. Dat geeft volgens Vos een feestelijke uitstraling en extra licht. "Voorheen was de verlichting specifiek voor de winkel bedoeld, maar van dat idee zijn we ook afgestapt. De winterverlichting komt te hangen bij de winkels, maar doordat het niet meer op de gevels zit moet het ook bijdragen aan de horeca en de centrumbewoners. Uiteindelijk moet heel Weesp ervan profiteren." Concreet betekent dat dat de lantaarnpalen worden versierd vanaf de Breedstraat tot het Grote Plein en de Nieuwstraat, Slijkstraatbrug, de Nieuwstad, Binnenveer en Buitenveer. Alleen in de Slijkstraat wordt het anders, daar komt de winterverlichting over de breedte van de straat hangen (zie foto). "Daar hangen al kabels, die kunnen we mooi hiervoor gebruiken. "

Proefexemplaar
De eerste aanpassingen aan de lantaarnpalen worden vandaag al gedaan. Dan wordt er mogelijk ook al een proefexemplaar bekeken. De verlichting is van dezelfde leverancier die altijd de verlichting in de Bijenkorf verzorgt. Vos: "Niet zomaar een partij dus." De winterverlichting moet zeker drie jaar meegaan en blijft tot eind februari hangen. "Tot de dagen weer een beetje gaan lengen."