Anne van Gelder verheugt zich op de interactie met het publiek.
Anne van Gelder verheugt zich op de interactie met het publiek. Foto: Jan Kooper

Anne van Gelder deelt haar blik bij de Wesopa Fotodagen

WEESP – Ze heeft er heel veel zin in, maar vindt het ook best spannend om haar passie voor fotografie te delen, face to face met Weespers. Hoe komt haar werk over op een groot theaterscherm? Anne van Gelder is een van de zeven Weesper fotografen van de theatershow op vrijdagavond in de City of Wesopa. Op zaterdag deelt ze haar tips tijdens de Photo Walk.

door Ruth van Kessel

Opgegroeid met een schoolfotograaf als vader, zich als peuter samen met hem verwonderd over hoe beeld te voorschijn komt op wit papier tijdens het ontwikkelproces in de doka op zolder, leerde Anne van Gelder al heel jong te kijken en de kracht van beeld te waarderen. In Weesp kennen we haar van onder meer de sprekende foto's van Weesp Gastvrij, waarbij ze samen met fotograaf Paul Roholl de deelnemers portretteerde. Portretten zijn haar favoriet. Van Gelder: "Voor mij is een foto geslaagd als het mij lukt om mensen vast te leggen in een moment, alsof het een toevallige ontmoeting is."
Voor jou geen geënsceneerde foto's?
"Ik fotografeer mensen het liefst zoals ik ze ontmoet. Natuurlijk ontkom ook ik er niet aan dat mensen gaan poseren, maar ook dan zoek ik net naar dat ene momentje waarbij ze ontspannen en zichzelf laten zien. Voor mij geen opsmuk, maar het echte verhaal vangen in een beeld. Aan de kijker om het beeld te interpreteren, als fotograaf wil ik onzichtbaar zijn."

Was fotografie altijd al je passie?
"Ik begon met cello en zang aan het conservatorium toen ik ontdekte dat met zes uur muziek studeren per dag het werkelijke leven aan mij voorbijgleed. Dat wilde ik niet. Op mijn twintigste maakte ik de overstap naar de Haarlemse fotoschool, waar ik alle technische kneepjes van fotografie leerde. Er ging een wereld voor mij open, ik ben volledig door het vak gegrepen. Fotografie biedt mij de kans om in situaties terecht te komen waar ik anders nooit zou komen en met het aangaan van opdrachten voor WNF en Max Havelaar ben ik op de boeiendste plekken in de wereld geweest en hoor ik verhalen die ik anders nooit zou horen. Ik ga nog steeds graag op pad, maar werk ook met veel plezier voor corporate magazines."

Wat ga je laten zien op de Wesopa Fotodagen?
"Behalve bij exposities heb ik anders nooit directe reacties op mijn foto's. Met de theatershow stel ik me voor dat ik in interactie ga met het publiek. Wat zien ze, wat roept de foto bij hen op? Het zet mijn werk op scherp. Ik zou het fijn vinden als mensen een kort moment van herkenning ervaren in de mensen die ik fotografeer. Verder wil ik anekdotische verhalen vertellen over wat ik meemaak tijdens mijn fotoreizen."

Wat wil je vooral delen?
"De manier waarop ik naar mensen en situaties kijk en tijdens de Photo Walk kies ik voor een wat technischer insteek: hoe kun je slim gebruikmaken van buitenlicht voor een goed portret."
De Wesopa Fotodagen zijn van vrijdag 16 t/m zondag 18 oktober. Zie voor het programma en tickets www.cityofwesopa.nl of in de agenda op pag. 13.