Het uitzicht op de Grote Kerk vanuit de collegekamer van het stadhuis,
Het uitzicht op de Grote Kerk vanuit de collegekamer van het stadhuis, Foto: André Verheul

Dubbel glas in stadhuis
als eco-statement

WEESP - Dubbel glas in het stadhuis en meer laadpalen voor elektrische auto's en fietsen langs de weg. Wethouder Herman Tuning wil nog dit jaar met de gemeenteraad een duurzaamheidsagenda voor Weesp opstellen die volgend jaar leidt tot de uitvoering van enkele concrete maatregelen.

door André Verheul

"Ik wil heel graag een statement maken en onze ambitie tonen", zegt Tuning. De GroenLinks-wethouder volgt daarmee het pad van zijn partijleider Jesse Klaver, die in interviews zegt: wij zijn de eerste generatie die echt iets zullen gaan merken van de klimaatverandering en wij zijn tevens de laatste generatie die er nog iets tegen kan doen. En dat geeft precies de urgentie aan, vindt Tuning. Maar ja, wat kan een klein stadje onder de vuile rook van Amsterdam nu bereiken op dit globale punt? "Ik vind dat je moet bijdragen wat je kunt. En dit is iets wat we kunnen", aldus Tuning op Radio Weesp.

Dubbel glas
Om het concreet te houden: het stadhuis vreet nog altijd energie. Dat moet zuiniger kunnen, denkt de wethouder. Hij wil een paar stappen verder dan alleen zonnepanelen op het dak, waar eerder dit jaar op initiatief van het CDA onderzoek naar is gestart. "Zonnepanelen op het stadhuis zijn heel goed en dat kan ook heel snel gerealiseerd worden. Maar er moet meer mogelijk zijn. Ik laat nu een analyse maken van de mogelijkheden om het gebouw verder te verduurzamen. Dan moet je denken aan verwarming, dubbel glas, energiesystemen, het gebruik van elektriciteit, enzovoort." Dat is soms makkelijker gezegd dan gedaan, want regels die het behoud van het Rijksmonument uit 1776 moeten garanderen, maken bijdrages aan een beter milieu nog wel eens onmogelijk. "Toch wil ik die slag maken", zegt Tuning.

Scooter
Medewerkers van de gemeente moeten in de toekomst misschien wel met de elektrische scooter naar het werk. Want met subsidie van de Metropoolregio Amsterdam (MRA) laat Tuning een quickscan uitvoeren naar hoe de medewerkers van de gemeente Weesp duurzame mobiliteit aangeboden kan worden. "Zo ben ik al zoekende en bezig om dingen concreet te krijgen."

Laadpalen
Vooruitlopend op de discussie met de gemeenteraad zet Tuning ook alvast in op het stimuleren van elektrisch rijden. "We krijgen regelmatig verzoeken om laadpalen te plaatsen. We kunnen dat ad hoc blijven doen - wie er een aanvraagt, die krijgt hem - maar ik wil wel eens inventariseren of we dat op een bredere manier kunnen uitrollen over de stad. En uitvinden welke plekken zijn daar dan geschikt voor zijn."

Wethouder Tuning: 'Je moet bijdragen wat je kunt'

Natuurlijk zal het verduurzamen van één stadhuis de stijging van de zeespiegel niet stoppen. Het neemt niet weg dat Tuning vindt dat de gemeente het goede voorbeeld moet geven. "Wij zullen ook inwoners en bedrijven oproepen te verduurzamen. Dan moet je zelf ook actie ondernemen." Tuning werkt zijn ideeën uit tot een startnotitie en wil die nog dit jaar ter discussie aanbieden aan de gemeenteraad. Hij hoopt dat er snel een akkoord bereikt kan worden over een uitvoeringsprogramma, dat volgend jaar al de eerste concrete stappen moet opleveren.