Initiatiefneemster Marjan van der Meer is overweldigd door het enthousiasme in Weesp.
Initiatiefneemster Marjan van der Meer is overweldigd door het enthousiasme in Weesp.

Alles is klaar voor 'Weesp in actie': het belooft een leuke dag te worden

WEESP – De spullen voor verkoop zijn gebracht, prijzen voor het rad van avontuur spontaan geschonken, kunst voor de veiling aangeleverd en de laatste hand aan optredens wordt gelegd: Weesp in Actie voor Bootvluchtelingen staat in de startblokken. Zaterdag 17 oktober van 11.00 tot 17.00 uur in de Grote Kerk.

Initiatiefneemster Marjan van der Meer is samen met haar hulptroepen overweldigd door het enthousiasme van Weesp om mee te doen met Weesp in Actie. "In no time puilde mijn huis uit met allerlei spullen die spontaan door particulieren, winkeliers en bedrijven langs werden gebracht. Ik heb zelfs op een gegeven moment moeten zeggen: het is genoeg zo." En niet alleen spullen voor de verkoop en het rad van avontuur, maar ook cadeaubonnen, gevulde koeken, cadeauverpakkingen en nog veel meer zijn beschikbaar gesteld. Marjan: "Het is echt geweldig. Zonder deze medewerking hadden we deze dag niet tot stand kunnen brengen."

Snuffelen en taart eten
Over het programma van Weesp in Actie voor Bootvluchtelingen is de organisatie erg enthousiast. Marjan: "Fantastisch met welke ideeën mensen kwamen, ik ben ervan overtuigd dat jong en oud zich zaterdag prima kan vermaken in de Grote Kerk." Ze noemt een aantal dingen: rondsnuffelen in de kinderspeelgoed-, kleding- en curiosahoek, een gokje wagen bij het rad van avontuur, luisteren naar het kamerkoor Camerate Fectionata dat voor een paar euro een lied voor je zingt, meedansen met dansstudio Van Harten of leren schilderen van een professionele schilder. "Om 15.00 uur is er een kunstveiling van etsen, schilderijen en ander moois, dus iedereen is uitgenodigd om te komen bieden. En had ik al verteld dat je kunt knuffelen met dieren en knutselen met papier? Je kunt natuurlijk ook alleen langskomen voor een kop koffie met een lekker stuk zelfgebakken taart." De taarten kunnen er nog wel wat meer worden, denkt Marjan. Dus voor iedereen die nu denkt kan ik nog helpen? Ja graag. Bak een taart of cake, maar meld het wel even aan de organisatie via een mail naar weespinactie@gmail.com.

Concert in de avond
De actiedag sluit af met een concert van zangeres Corey, om 20.00 uur, ook in de Grote Kerk. Tickets à 10 euro kunnen gekocht worden bij kantoorboekhandel De Kleine Prins. Aan de deur zijn ze 12 euro.

Stichting Bootvluchteling
De totale opbrengst van de actiedag gaat naar de Stichting Bootvluchteling. Deze stichting zet zich in op al die plaatsen waar bootvluchtelingen aankomen, waar acute hulp nodig is en de nood het hoogst. Nog steeds komen er heel veel bootjes aan en zitten er duizenden mensen te wachten op hulp. De stichting werkt samen met lokale vrijwilligers en stuurt ook groepen vrijwilligers uit Nederland naar de aanlandplekken, waar ze eerste hulp verlenen aan de meest kwetsbare groep – kinderen, vrouwen, zieken, ouderen - onder de bootvluchtelingen. De situatie verandert met de dag en de stichting bekijkt per week hoe ze op een efficiënte en structurele manier hulp kan geven. Dit wordt gedaan in overleg met lokale vrijwilligers en de politie. Marjan: "Met het geld dat met Weesp in Actie wordt opgebracht worden ter plaatse dekens, tenten en eerste levensbehoeften aangeschaft. Onze hulp is keihard nodig!"

Voor meer informatie: www.facebook.com/weespinactie. Het programma van de actiedag staat op de achterpagina van deze editie.