Het Gemeentemuseum ziet graag vaker kinderen over de vloer.
Het Gemeentemuseum ziet graag vaker kinderen over de vloer. Foto: Christian Pfeiffer

Koffiehoek moet museumcafé
in de tuin van het stadhuis worden

Vervolg van voorpagina.

door Marieke van Veen

WEESP - Coördinator Jeanette Disseldorp is erg enthousiast over de modernisering van het Gemeentemuseum: "Er zijn prachtige verhalen over de geschiedenis van Weesp te vertellen die we op een aansprekende manier willen gaan brengen."

Bezoekers kunnen straks deelnemen aan een interactieve ontdekkingstocht. Met beeld, geluid, tekst en activiteiten worden de gasten door het rijke verleden van Weesp geleid. Voor de toeristen uit Amsterdam komt de tour in het Engels beschikbaar.

Disseldorp: "Voorheen lag de nadruk vooral op chocolade, schilderijen en porselein, maar we gaan bier en jenever een prominentere rol geven. Die producten speelden immers ook een belangrijke rol in de geschiedenis van Weesp."

Elke zaal zijn eigen verhaal
Een bezoek aan het museum moet straks een echte belevenis worden: "Iedere zaal vertelt, door een specifieke inrichting en aankleding, het verhaal van de daarin ondergebrachte collectie. De zalen gezamenlijk vertellen de geschiedenis van de stad. De topstukken worden uitgelicht en krijgen in de opstelling de volle aandacht. De andere stukken zijn ter ondersteuning of vertellen het verhaal eromheen." Het stadhuis zelf moet ook onderdeel van de museumbeleving worden.

'Over de geschiedenis van Weesp zijn prachtige verhalen te vertellen'

Ook voor kinderen
Disseldorp hoopt ook nieuwe doelgroepen aan te boren: gezinnen met kinderen en schoolklassen. Dat moet worden bereikt door uitbreiding van de educatieve waarde van het museum. Zowel het maakproces van porselein (van klei tot kopje) als dat van chocolade (van boon tot reep) wordt onderdeel van de museumbeleving. Leuke onderwerpen voor een spreekbeurt, werkstuk of project. Daarnaast zijn er plannen voor evenementen in het weekend. Denk hierbij aan chocoladeworkshops, porselein beschilderen, lezingen en kinderactiviteiten.

Museumcafé in de tuin
Nagenieten kan straks in de koffiehoek, waar via selfservice een kop koffie of thee kan worden genuttigd. "We hadden nog een Van Houten cacaomachine staan, die we momenteel laten repareren. Hopelijk is-ie op tijd klaar, want chocolademelk hoort hier wel echt thuis", vindt Disseldorp. De koffiehoek is een tijdelijke oplossing. Het is de bedoeling dat er op termijn een museumcafé komt op de binnenplaats van het stadhuis. "Daar hebben we wat langer tijd voor nodig omdat er een nieuwe doorloop moet komen naar de tuin." Als het museumcafé in de tuin klaar is, wordt het assortiment wellicht uitgebreid met koeken, taart en broodjes.

Chocolade voor thuis
Hoewel de chocoladefabriek van Van Houten in Weesp in 1971 de deuren sloot, is de merknaam nog immer in gebruik. Barry Callenbaut in Zwitserland maakt nog steeds Van Houten chocoladeproducten, zoals repen, poeders en smeltchocolade. Een selectie hiervan is straks te koop in de museumwinkel, evenals boeken en andere producten die een link hebben met de collectie.

In deze tijd van bezuinigingen is het bijzonder dat de gemeente zo veel investeert in het museum. "Er moest ook wel echt iets gebeuren. Het budget is trouwens beperkt, hoor. Maar dat daagt juist uit tot creativiteit. En we hebben het geluk dat we worden geholpen door geweldige vrijwilligers."