Kortetermijnidee: nieuwe brede stoep en extra zebrapad.
Kortetermijnidee: nieuwe brede stoep en extra zebrapad.

'Station Weesp heeft enorme potentie voor watertoerisme'

WEESP - De omgeving van het station is een rommeltje, de looproute naar het mooie centrum is niet op orde terwijl station Weesp juist enorme potentie door zich te profileren als hét station voor watertoeristen. Kortom: het stationsgebied moet op de schop.

door Christian Pfeiffer

De harde conclusies komen van het externe bureau Karres en Brands dat in opdracht van de gemeente naar het stationsgebied heeft gekeken. Met een reden: Weesp krijgt op korte termijn geld van het Rijk om kleine aanpassingen te doen om het gebied mooier te maken. Dat heeft weer te maken met de grote plannen voor het spoor in Weesp waar de stad nog veel last van gaat krijgen. Een soort aanmoediging dus.

Het bureau keek op een hele verhelderende manier naar de omgeving van het station en concludeerde dat het wel een beetje een rommeltje is. Het openbaar groen is verwilderd, de fietsenstalling aan de kant van Leeuwenveld is donker en onzichtbaar en er staan overal op de stoep 'obstakels' zoals kaartautomaten, abri's en bankjes. Ook heeft de auto te veel de overhand, met de enorme lus voor halen en brengen, de busstations op het plein voor het station en de wachtplaats voortaxi's. Dat maakt het gebied ongezellig. Ook is de looproute vanaf het centrum onduidelijk en liggen de zebrapaden onhandig.

Door 200.000 euro in het stationsgebied te steken kan er een klein grasveld voor het gebouw worden aangelegd, is er ruimte voor betere borden en kan de looproute iets worden gewijzigd.

Weesp laat ook een enorme kans lopen door het station niet meer als hét station voor watersport op de Vecht te promoten. Nergens ligt een station zo dicht bij de rivier als in Weesp. En omdat de oever aan de Stationsweg nog niet goed wordt gebruikt, zijn daar mogelijkheden. Bijvoorbeeld voor een VVV-kantoor of een nieuwe steiger voor het aanmeren van schepen. Ook kan er gedacht worden aan een nieuw restaurant met uitzicht op de Vecht en oud-Weesp. Maar dat is toekomstmuziek. De gemeente gaat eerst bij het Rijk de benodigde twee ton vragen om op korte termijn het stationsgebied te fatsoeneren. Dan worden alle maatregelen verder uitgewerkt.

Toekomstidee: horeca, steiger en promotie op oever Stationsweg.
Impressies: Karres en Brands