Chris Bavinck voor zijn geliefde Grote Kerk.
Chris Bavinck voor zijn geliefde Grote Kerk. Foto: Ruth van Kessel

'Als we niets doen is het orgel straks niet meer bespeelbaar'

WEESP - Nu is de beurt aan het Bätzorgel, vindt de Stichting Vrienden van de Grote Kerk. Van het door hen georganiseerde benefietconcert gaat de volledige opbrengst naar de restauratie van het orgel. Het benefietconcert is zaterdag 7 november.

door Ruth van Kessel

Leden van het Radio Filharmonisch Orkest en vocaal ensemble Voices brengen die avond werken van Felix Mendelsohn-Bartholdy en Gabriel Fauré ten gehore. Chris Bavinck van de Stichting Vrienden van de Grote kerk is in zijn nopjes: het belooft een prachtige avond te worden. En omdat iedereen die meewerkt aan het concert dit belangeloos doet, verwacht hij dat het concert een flinke bijdrage zal leveren aan de kosten van de gewenste restauratie van het Bätzorgel.

Blij met dit benefietconcert?
"Toen dirigent Piet Philipse na de prachtige uitvoering van de Johannes Passion dit voorjaar door onder meer vocaal ensemble Voices hoorde dat het Bätzorgel dringend gerestaureerd moest worden, bood hij spontaan dit benefietconcert aan. Ik vind het geweldig dat iedereen geheel belangeloos op zo'n passende manier de schouders zet onder dit project."

Wat moet er gebeuren aan het orgel?
"Het wordt een hele grondige restauratie waarbij de vervanging van de windladers - het aandrijfsysteem van het orgel - het meest noodzakelijk is. Anders is het orgel niet meer bespeelbaar en dat zou verschrikkelijk zijn. De kosten voor de restauratie zijn geraamd op zo'n twee ton euro."

Een hoop geld?
"Het orgel is in 1823 door de gebroeders Bätz in Utrecht gemaakt. Orgels zijn nu eenmaal duur en Weesp mag er trots op zijn en koesteren dat de Grote Kerk zo'n monumentaal instrument onder haar hoede heeft."

'Het Bätzorgel is een monumentaal instrument'

Een kerk zonder orgel?
"Dat kan absoluut niet. Een eredienst zonder orgel is ondenkbaar. Daarbij worden er ook regelmatig orgelconcerten in de kerk gehouden."

Wat doet Vrienden van de Grote Kerk?
"Het kerkbestuur zorgt voor het reguliere onderhoud van de Grote Kerk. Als vrienden richten wij ons op initiatieven die zorgen voor geld voor onderhoud van bijzondere dingen van de Grote Kerk. Zo zijn met onze hulp onder meer de secco's op de pilaren weer zichtbaar geworden. Een andere doelstelling is dat we graag willen dat iedereen van dit mooie historische gebouw kan genieten en daarom organiseren we openbare activiteiten als diners, lezingen en concerten."

Wat motiveert jou persoonlijk?
"Ik geniet enorm van dit prachtige middeleeuwse gebouw midden in de stad. Als stichting hebben we al veel mooie dingen in ere hersteld. Persoonlijk ben ik erg blij dat we het Angelusklokje weer tot leven hebben kunnen brengen. Elke keer als ik dat hoor luiden dan raakt mij dat."
Kaarten à 15 euro zijn verkrijgbaar bij Lanneke, De Kleine Prins en de Primera of 7 november aan de deur. Aanvang 20.00 uur, inloop vanaf 19.30 uur.

Het Bätzorgel is dringend aan restauratie toe.