Dansen voor het goede doel. Marjan van der Meer (links met oranje bloem in het haar) danst ook mee.
Dansen voor het goede doel. Marjan van der Meer (links met oranje bloem in het haar) danst ook mee. Foto's: Marieke van Veen

Actie voor bootvluchtelingen: streefbedrag drie keer gehaald

WEESP - Maar liefst 13.000 euro heeft 'Weesp in actie voor bootvluchtelingen' opgeleverd. Minstens. Dat betekent dat sowieso drie, maar misschien zelfs ook wel vier keer het streefbedrag van 3500 euro is gehaald.

door Marieke van Veen

Initiatiefneemster Marjan van der Meer is overweldigd door het resultaat: "We hebben dit alleen kunnen bereiken omdat we het met zijn allen hebben gedaan."

Rijen taarten
De fancy fair in de Grote Kerk was zaterdagmiddag een groot succes. Er was een verkoop van tweedehands kleding, speelgoed en boeken, aangevuld met kraampjes met onder meer bloemstukken en kaas. In de koorruimte stonden tafels vol met tientallen taarten en cakes en stapels cupcakes, gebakken door betrokken Weespers. Ook waren er een rad van fortuin, een enveloppenloterij en een kunstveiling.

Goedgevuld offerblok
Kinderen konden meedoen aan verschillende workshops, zoals dansen, schilderen en dromenvangers maken. En buiten stonden een springkussen en een popcornmachine. Voor alle activiteiten werd een kleine bijdrage gevraagd. Aan het eind van de middag stond de teller al op ruim 8000 euro. Dat werd nog meer tijdens het afsluitende benefietconcert in de kerk met zangeres Corey. Het grote bedrag aan donaties in het offerblok zorgde na afloop voor de kers op de taart.

Duizend dekens en meer
Volgens Van der Meer is Stichting Bootvluchteling ook overrompeld door de actie in Weesp. Ze had aangegeven minimaal 3500 euro te willen inzamelen, waarvan dan duizend dekens voor bootvluchtelingen in Lesbos konden worden gekocht. De Weespse: "Het voelt misschien als een druppel op de gloeiende plaat, maar je zal maar net onder die druppel staan! Je zal maar net die ene deken hebben om onder te slapen in je kartonnen doos." De opbrengst van zaterdag wordt niet alleen gebruikt voor dekens, maar ook voor tenten en eerste levensbehoeften.

Trots op iedereen
De initiatiefneemster is trots op iedereen die een bijdrage heeft geleverd, van bedrijven en kunstenaars voor hun giften tot taarten bakkende oma's en snoep verkopende kinderen. De volgende dag zei de Weespse tegen alle helpers: "Ik weet dat jullie allemaal keihard hebben gewerkt, allemaal op jullie eigen mooie manier. Ik wil jullie bemoedigen dat levens van mensen veranderen door wat jullie hebben gedaan zaterdag."

In de koorruimte werden workshops gegeven.
De kerk is een mooie locatie voor een fancy fair.
Zelfgebakken taarten brengen geld in het laatje.
Concentratie in de kunsthoek.
Met volle tassen weer naar buiten.