De bezuinigingsvoorstellen voor de begroting van 2016.
De bezuinigingsvoorstellen voor de begroting van 2016.

Leidingbelasting moet geldprobleem oplossen

WEESP - De gemeente Weesp moet voor volgend jaar een miljoen bezuinigen. Weespers gaan dat merken: de lasten gaan omhoog. Maar bijna de helft van het geld komt door een nieuwe leidingbelasting.

door Christian Pfeiffer

Weesp moet hard bezuinigen omdat het sociale domein veel meer geld kost dan eerst begroot en de laatste afboekingen gedaan moeten worden op het mislukte nieuwbouwproject Papeveld aan de Papelaan. Eerder werd al bekend dat Weesp dit jaar alleen al een miljoen euro inteert op de eigen reserves.

Onder de grond lopen in de stad kilometers leidingen, kabels en riolering. Voor de gemeente een nieuwe en belangrijke inkomstenbron. Al veel gemeenten in Nederland heffen namelijk belasting op die leidingen en Weesp wil dit nu ook gaan doen. Met die nieuwe belasting wordt op jaarbasis bijna een half miljoen euro extra binnengeharkt. Er is wel een klein risico: de nieuwe vorm van belasting wordt al aangevochten bij de Hoge Raad.

Met de nieuwe belasting is bijna de helft aan een miljoen euro aan bezuinigingen al gevonden. De lasten voor Weespers gaan volgend jaar ook omhoog. Huizenbezitters gaan boven op de inflatie van 1,6 procent 1 procent extra betalen. Bedrijven krijgen alleen een inflatiecorrectie. Ook de afvalstoffenheffing gaat omhoog, met zo'n twee tientjes per huishouden.

Andere opvallende punten: er gaat dan toch echt een andere financiering gezocht worden voor de bloembakken in de stad. Daar wil de gemeente niet meer aan meebetalen (50.000 euro bezuiniging). Door schapen op de schansen los te laten, wordt ook 70.000 euro bezuinigd.
De gemeente zegt ook de huur op van de ruimte boven de ABN Amrobank aan het Grote Plein (42.000 euro). En door een andere BTW-berekening toe te passen wordt in de boeken ook 82.000 euro gevonden.

De lasten voor Weespers gaan ook omhoog, zo is het idee

Ook voor de jaren daarna heeft Weesp met deze bezuinigingen de boel financieel op orde.

Of alle dertien bezuinigingsvoorstellen het gaan halen, moet nog blijken. De gemeenteraad buigt zich volgende week woensdag en donderdag over de begroting. Door alle voorstellen door te voeren houdt Weesp namelijk ruim drie ton over. Ruimte voor de politiek dus om te onderhandelen over wat er nou wel of niet kan blijven. Het college van B en W heeft al aangegeven een deel van het geld te willen inzetten om extra personeel aan te nemen. De ambtenarenstaf blijkt de afgelopen jaren wel erg te zijn ingekrompen.

In de begroting vertelt het college van B en W ook wat zij nog van plan zijn met Weesp in 2016. Het opvallendste punt is toch een onderzoek naar het weer opengraven van de Achtergracht, een speerpunt van grootste coalitiepartij WSP.

Ook wordt parkeren in het centrum opnieuw bekeken en gaan de bruggen in de zomer tot later in de avond draaien. De komst van een crematorium komt weer terug op de politieke agenda.

Volg volgende week woensdag en donderdag de vergaderingen over de begrotingen vanaf 20.00 uur live op WeesperNieuws.nl.

De begroting bestaat uit 41,4 miljoen aan uitgaven.