Daniëlle en Joop Noordzij stappen bij het WeesperNieuws uit hun tijdmachine.
Daniëlle en Joop Noordzij stappen bij het WeesperNieuws uit hun tijdmachine. Foto: Christian Pfeiffer

'We zijn hier al dertien jaar mee aan het tijdreizen'

WEESP - Of je met deze DeLorean ook door de tijd kunt reizen? Ja hoor, zegt Joop Noordzij. "Niet naar het verleden, maar wel naar de toekomst. Wij zijn immers al dertien jaar met deze auto aan het tijdreizen. Het gaat alleen veel minder snel dan in de film."

door André Verheul

Die film is natuurlijk 'Back to the Future' uit 1985, in de afgelopen week veelvuldig besproken. Hoofdpersoon Marty McFly reist in een tijdmachine naar verleden en toekomst. De tijdmachine is een DeLorean DMC 12, een strakke sportwagen uit 1981 met tot de verbeelding sprekende vleugeldeuren. Uitvinder 'Doc' Emmett Brown verklaart in de film: "Als ik toch een tijdmachine in een auto moet bouwen, waarom dan niet met een beetje klasse?"

Weesper Joop Noordzij vond het al veel langer een mooie auto. "Ik wilde er in 1981 meteen een hebben, maar daar had ik de centjes niet voor. Toen die film uitkwam en de DeLorean een hoofdrol vertolkte, wilde ik hem nog veel meer. Ik studeerde nog, kon het me nog steeds niet veroorloven." Jaren gingen voorbij, geld vloeide naar andere hobby's, maar ergens in 2002 brak dan toch de dag aan dat Joop zijn droomauto kon bemachtigen. "Die strakke lijnen", zegt hij over wat hem er zo in aantrekt.

Even wat specs: de auto is van loodzwaar roestvrijstaal, de V6-motor (130 pk) gaat van 0 naar 100 in een trage 7 seconden en binnenin is er slechts plek voor twee mensen. Bagageruimte is verwaarloosbaar en ondanks de airco kan het binnenin zo warm worden als onder een elektrische deken in Dubai. De vleugeldeuren (en een nieuwe airco) maken alles goed. "Die deur klapt bijna recht omhoog open, dus je kunt in de parkeergarage heel makkelijk uitstappen."

Honderd jaar verder
In Back to the Future reist Marty McFly van 1985 naar 21 oktober 2015. Toen die dag vorige week woensdag werkelijk aanbrak, verscheen de DeLorean voor de deur van het WeesperNieuws. Joop en zijn vrouw Daniëlle stapten uit alsof ze (net als in de film) naar dit moment in de tijd waren toe gereisd. Wat ze in feite ook deden, maar daar gaat het nu even niet om. De vraag is natuurlijk: als zijn DeLorean dezelfde eigenschappen zou hebben als in de film, welke datum zou Joop intoetsen? "Ik zou dolgraag 100 jaar verder willen kijken. Wat zijn dan de problemen? Hoe kijkt men in 2115 terug op de wereld van nu? Dat zou ik wel willen zien. Onvermoede problemen en onvermoede oplossingen. En misschien bestaat dan die robot die honden uitlaat."

Het blijft bij fantaseren, want de 'flux capacitor' die het tijdreizen in 'Back to the Future' mogelijk maakt, heeft deze DeLorean niet aan boord. Hoewel? Wat is dat voor een vreemd kastje op je dashboard, Joop? "Een snelheidsmeter. Dat komt zo: de originele snelheidsmeter is erg onnauwkeurig. Dus ik heb een kastje laten maken dat werkt op GPS, precies hetzelfde metertje als in de film. Leuk toch?"