Nieuwbouw koopwoningen aan de Kastanjelaan moet doorstroming bevorderen.
Nieuwbouw koopwoningen aan de Kastanjelaan moet doorstroming bevorderen. Foto: André Verheul

Betaalbare koop moet huurmarkt loswrikken

WEESP - Jongeren in Weesp komen amper aan een huurwoning, zo meldde het WeesperNieuws vorige week aan de hand van een gezamenlijke analyse van de gemeente Weesp en woningcorporatie Ymere. De sociale huurmarkt zit op slot. De gemeente werkt daarom aan een nieuwe woonvisie. Welke oplossingen ziet de woningcorporatie? We spraken met Gerbrant Corbee van Ymere.

door Marieke van Veen

Jullie analyse brengt de problemen in kaart, maar zijn er ook oplossingen?
"Transformatie van leegstaand vastgoed tot woningen of nieuwe woningen bijbouwen. Maar Ymere heeft net als alle andere woningcorporaties in Nederland momenteel weinig investeringsmogelijkheden als gevolg van het economisch klimaat en overheidsbeleid. Dat maakt het lastig."

Die huurmarkt zit niet van de ene op de andere dag op slot. Had dit niet voorkomen kunnen worden?
"Nederland heeft een jarenlange economische crisis achter de rug, die ook tot een crisis in de huizenmarkt heeft geleid. Mensen konden of durfden geen huis te kopen. De vraag naar nieuwbouwwoningen daalde. Projectontwikkeling stagneerde. Wachtlijsten werden langer. De huidige situatie wordt gevormd door zo veel verschillende factoren, die heeft Ymere niet in eigen hand. Nederland is bezig zich te herstellen van de crisis. Ymere ook."

Voor een jonge Weesper die op zichzelf wil gaan wonen, zit er de komende tijd dus niet veel anders op dan kopen of verhuizen naar een andere gemeente?
"Jongeren moeten in hun eigen woonplaats kunnen starten in een betaalbaar huurhuis, daar moeten we ons voor inzetten. Maar het gekke is: we zien wel betaalbare huurwoningen in Weesp die volgens ons aantrekkelijk zijn voor Weesper jongeren, maar die reageren daar dan niet op. Vanuit de regio wordt er wel gereageerd, dus gaan die woningen naar niet-Weespers. Een onderzoek naar de woonwensen van Weesper jongeren zou daarom een goed idee zijn. Ymere heeft geregeld overleg met de gemeente Weesp en een dergelijk onderzoek moet op de lijst."

Zit het probleem 'm ook niet een beetje in het toewijzingssysteem? Er zijn in Weesp de afgelopen jaren veel betaalbare huurwoningen aan niet-Weespers toegewezen...
"Misschien, maar Ymere gaat niet over het toewijzingssysteem. Er geldt een regionale huisvestingsverordening waar woonruimteverdeling van sociale huurwoningen onderdeel van is. Het kan lonen die afspraken opnieuw onder de loep te nemen, maar dat is aan de gemeenteraden."

'Verkoop huurhuizen levert Ymere geld op voor nieuwbouw'

Ymere verkoopt veel huurhuizen. Zo blijven er toch nóg minder betaalbare huurwoningen over?
"Die huurhuizen verkopen we dan vaak aan de zittende huurder. Door huurwoningen te verkopen komt er geld vrij om nieuwe woningen te bouwen die voldoen aan de heersende behoefte. Dat bevordert doorstroming."

Huren wordt steeds populairder vanwege baanonzekerheid en strengere hypotheekeisen. Roest de sociale huurmarkt hierdoor niet helemaal vast?
"Gelukkig is er maatschappelijk veel aandacht voor deze problematiek en wordt daar door ontwikkelaars op ingesprongen. Ymere heeft totaal geen bezwaar tegen groei van de particuliere huurmarkt, integendeel. Als dat Nederlanders aan een huis helpt, is dat alleen maar toe te juichen."

Heeft Ymere voor Weesp nog nieuwbouwprojecten in het vat zitten?
"We hopen volgend jaar door te kunnen pakken met de Kastanjelaan. De oude huizen staan leeg en kunnen worden gesloopt. Daar komen dan 17 gezinswoningen voor terug. Betaalbare koophuizen, onder de 250.000 euro."

Dus niet die sociale huurwoningen waar behoefte aan is?
"Weesp heeft genoeg sociale huurwoningen: 38 procent van de huizen in Weesp is een sociale huurwoning. Het probleem zit 'm in de doorstroom naar vrije sector en/of koop. En wordt ook veel scheefgehuurd: een huurhuis huren voor een te lage prijs in vergelijking met het inkomen van de huurder. Door Weesper huurders alternatieven aan te bieden, zoals een betaalbaar koophuis aan de Kastanjelaan, hopen we de doorstroom weer op gang te brengen."

De sociale huurwoningen aan de Jan Tooropstraat.