Wethouder Herman Tuning: 'We moeten nu echt aan de gang: sommige bomen worden gevaarlijk.'
Wethouder Herman Tuning: 'We moeten nu echt aan de gang: sommige bomen worden gevaarlijk.' Foto: Christian Pfeiffer

Gefrustreerde wethouder: weer naar rechtbank om groen

WEESP - Anderhalf jaar is Herman Tuning (GroenLinks) nu wethouder in Weesp. Hij is verantwoordelijk voor de schansen, maar in al die tijd heeft hij nog bijna geen onderhoud kunnen plegen. Hij is gefrustreerd. Volgende week vrijdag volgt weer een gang naar de rechter.

door Christian Pfeiffer

De schansen zijn het toneel van een langdurig conflict tussen de gemeente Weesp en Kees en Bianca de Graaf van Stichting Flora en Fauna Bescherming Weesp. Uitkomen doen de twee er niet. Via beroepsprocedures, bezwaarschriften en voorlopige voorzieningen van de rechtbank is het onderhoud al heel lang stilgelegd.

De zelfbenoemde natuurbeschermers willen niet dat de gemeente nog iets verandert aan de drie Weesper schansen zoals die nu zijn. Deze lente eisten ze nog dat het onderhoud aan schans De Nieuwe Achtkant voor vijf jaar zou worden stilgelegd. De gemeente peinst daar niet over en heeft het er maar druk mee. Want de stichting slaat de gemeente met de Flora- en faunawet om de oren. Vrijdag is de zoveelste rechtszaak. Wethouder Herman Tuning rekent op succes. "Laten we hopen dat dit conflict nu toch echt tot een climax komt."

Twee zaken
Feitelijk lopen er twee zaken: het maaien op de schansen en het onderhoud aan de bomen op de schansen. De gemeente heeft voor allebei uitgebreide plannen opgesteld, maar ze mag er niet mee aan de gang. Het maaien ligt stil vanwege een beroepsprocedure bij de rechtbank, het boomonderhoud vanwege een beroepsprocedure bij het verantwoordelijke ministerie in Den Haag.

Het is een langdurig schaakspel waarbij de gemeente dit najaar op een aantal punten in het gelijk is gesteld. Maar die beslissingen werden, zoals vaker, onmiddellijk weer aangevochten via een nieuw beroep of bezwaar door de Stichting Flora en Fauna Bescherming Weesp.

Conflict tussen de gemeente en Flora en Fauna Bescherming

Een middenweg voor het maaien werd deze lente gevonden op initiatief van de rechter. De gemeente mocht een halve meter rondom de wandelpaden en op de speeltuinen maaien, maar verder niks. En dat compromis was tijdelijk; een echt werkbare situatie is het niet.

Gefrustreerd
Herman Tuning zit redelijk machteloos in zijn werkkamer op het stadhuis. "Ik wil nu voor eens en voor altijd aan alle Weespers uitleggen waarom de schansen er nu zo uitzien", zo vertelt hij. De wethouder leunt achterover in zijn stoel. Armen over elkaar. "Ik ben gefrustreerd. Laat ik duidelijk zijn: ik respecteer de flora en fauna als GroenLinks-wethouder natuurlijk enorm, maar dit gaat over gewoon onderhoud. De flora en fauna zijn er niet bij gebaat dat dit zo lang stilligt." Hij wordt, zo zegt de wethouder, heel vaak aangesproken waarom hij niks doet aan de belabberde staat van onderhoud. En dat staat allemaal nog los van de toekomstplannen voor de schansen die zijn gemaakt op het stadhuis. Dit gaat over simpel maaien, het wegsnoeien van klimop van de bomen en het bijknippen van struiken.

Het onderhoud is niet alleen om de schans een wat netter aanzien te geven, er zit veel meer aan vast, legt Tuning uit. "Een aantal wilgen moeten we nu echt gaan snoeien, anders worden ze gevaarlijk. En als we alle eenjarige planten en struiken laten staan, dan valt het volgend jaar onder een andere onderhoudscategorie, met alle gevolgen van dien. Je ziet gewoon als je over de schansen loopt dat de natuur verruigt. De struiken komen op, de klimop zit in de bomen. Zo zijn de schansen niet bedoeld. " Negen bomen zijn inmiddels dood.

Maar waarom dan niet gewoon in overleg met de Stichting Flora en Fauna Bescherming Weesp? Tuning: "Dat hebben we geprobeerd. Ik vind het ook heel erg jammer dat we niet gewoon kunnen samenwerken. Waarschijnlijk krijg ik door de stichting voor de voeten geworpen dat ik niet wil, maar dat is niet waar. Ik ga graag de schansen op om onze visies te delen. Ik mijn visie onder de arm, zij hun visie. Maar laat ik wel duidelijk zijn: ik wil de schansen wel onderhouden."

Altijd welkom
"De Stichting Flora en Fauna Bescherming Weesp is altijd welkom om met mij te komen praten. Maar het moet wel serieus zijn en ik wil niet aan het lijntje gehouden worden. Het is natuurlijk gek dat we constant aan het strijden zijn. We staan tegenover elkaar. En ik snap het niet. We hebben echt een heel goed onderhoudsplan liggen waar de natuur bij gebaat is", aldus Tuning. "We kunnen wel stellen dat door alle gedoe Weesp ondertussen voorloper is geworden op het gebied van de Flora- en faunawet", zo voegt hij er fijntjes aan toe.

Herman Tuning licht deze week de gemeenteraad in over de stand van zaken. "Volgende week vrijdag, na de rechtszaak, kom ik dan weer met een antwoord. Het kan zijn dat ik eindelijk groen licht krijg van de rechter om te gaan maaien, maar het kan ook zijn dat ik wéér moet vertellen dat de boel vertraagd is."

Toekomstvisie
Met een schuin oog kijkt wethouder Tuning ook al vooruit naar de toekomstvisie die recent is gemaakt voor de schansen. Daarin heeft de gemeenteraad bepaald dat de schansen de komende jaren langzaam worden getransformeerd naar een stadspark. Wat zal dat brengen?

Geen reactie
Kees en Bianca de Graaf van de Stichting Flora- en Faunabescherming Weesp willen niet reageren op het verhaal van wethouder Herman Tuning. "Zolang de zaak onder de rechter is, zeggen we er niets over", laat Bianca de Graaf desgevraagd weten.

Een gevolg van geen onderhoud: gevaarlijke reuzenberenklauw.