In het Diepenbroickpark is het al langer onrustig.
In het Diepenbroickpark is het al langer onrustig. Foto: Christian Pfeiffer

Slapeloze nachten door wraakacties in het Diepenbroickpark

WEESP - Het Diepenbroickpark in Wijk Zuid, eind september van dit jaar. De straat wordt 's nachts opgeschrikt door een harde knal die tot ver in Weesp te horen is. Een raam van een woning sneuvelt, net als een raam van een nabij geparkeerde auto. Diverse buurtbewoners uit het blokje schieten in nachtkleding de straat op. Hun vermoeden wordt bevestigd. Het is weer eens raak bij de buurman.

door Marieke van Veen

Het rijtjeshuis is met opzet vernield. Met vuurwerk - net als afgelopen zomer, zeggen de buren. Inderdaad, alweer vuurwerk, bevestigt de bewuste bewoner die eerder die avond ook al in een café in het centrum van Weesp klappen heeft gehad. De politie is niet zo scheutig met het geven van informatie, maar laat na enig aandringen weten dat er inderdaad vuurwerk in het spel is geweest en dat er een onderzoek is opgestart.

Niet veilig
Waarom de politie niet zo scheutig met informatie is? "Omdat ze het stil willen houden", denkt de 47-jarige bewoner. Het is namelijk niet de eerste keer dat hem dit overkomt en die vorige keren "werd het ook al onder het tapijt geveegd". Daar zijn zijn buren ook niet blij mee. Een bezorgde buurman vindt: "De mensen mogen best weten wat hier speelt, misschien wordt er dan eindelijk eens iets aan de situatie gedaan. Wij voelen ons hier namelijk helemaal niet meer veilig. Vroeger was dit een fijne en rustige buurt."

Wraakacties
Dat de bewoner van het vernielde huis wel vaker het doelwit is van vandalisme en mishandeling heeft te maken met een precaire gebeurtenis uit het verleden, waarover we hier niet verder uitweiden. Het komt erop neer dat er sprake is van wraakacties. Maar daar is niet alleen de man de dupe van, zijn buren zijn dat ook. Zij vragen zich af wanneer het volgende incident plaatsvindt en of het vuur dit keer zal overslaan naar hun huizen. Ze zien de man daarom graag verhuizen, ook omdat hij soms geluidsoverlast veroorzaakt. "Om wat hij vroeger gedaan heeft wordt hij hier met de nek aangekeken. Waarom bouwt hij niet elders een nieuw leven op, dat is voor iedereen beter. Ook voor hemzelf", zo meent een buurvrouw.

Verhuizen
Ook de politie zou een verhuizing een goed idee vinden, zo hebben de agenten van Weesp de man al meermaals laten weten. Het liefst naar een andere gemeente. Maar daar wil de Weesper niks van horen. "Mijn moeder en kinderen wonen hier, daarom wil ik hier graag blijven", verklaart de man. Ook zegt hij strijdvaardig: "Ik laat me bovendien niet wegpesten, ik ben al zo veel kwijtgeraakt." De politie wil verder niets kwijt over de kwestie, ook niet of het blokje huizen extra in de gaten gehouden wordt. "Ik kan bevestigen dat wij op de hoogte zijn van de incidenten, maar nogmaals: er loopt een onderzoek en meer is er op dit moment niet over te zeggen", aldus een woordvoerster van de politie.

'Ik laat me niet wegpesten, ik ben al zo veel kwijtgeraakt'

Dossier
Ymere laat weten op dit moment weinig te kunnen doen. De corporatie is bekend met de kwestie en geeft toe vanuit het Diepenbroickpark meerdere klachten over de situatie te hebben ontvangen: "We zijn begonnen een dossier aan te leggen, maar dat is nog lang niet lijvig genoeg om actie te ondernemen. Iemand verhuizen die dat zelf eigenlijk niet wil, kan ook niet zomaar."