Afbeelding

Rustplaats

Stefan: "Stefan…"
Jan: "Met Jan. Ik ben hier denk ik op de meest bijzondere plek van Weesp."
Stefan: "Waar?"
Jan: "Waar ik woon heb je links de vuilstort, naast de Karwei. En daar tegenover, verscholen achter schitterende bomen, ligt een allenige begraafplaats. Ik loop daar nu, door de stervende bladeren. De herfst is hier op zijn mooist. Ik zag net een graf uit 1850! Het merendeel van de teksten op de grafstenen is niet of nauwelijks meer te lezen en veel graven hadden al tien jaar geleden geruimd zullen worden. Er mogen ook geen nieuwe graven bij komen. Tenzij iemand wordt bijgezet in een familiegraf. Dat is in 2014 gebeurd met Bartje, geboren 1910, die is dus 104 geworden. 'Jezus is overwinnaar' las ik net. En 'Geen smart meer daar omhoog'. Dat zijn gek genoeg hoopvolle teksten in dit decor. De laatste rustplaats. Mooi van triestheid; een begraafplaats op het einde van zijn latijn…

"Ben je daar nog?"

Stefan: "Ik luister ademloos. Het was de dag van de doden. Zondag Allerheiligen, maandag Allerzielen. Geen toeval."
Jan: "Ik kreeg vanochtend ook al een teken toen ik op een lantaarnpaal een sticker las: Weesp wordt wakker, Jezus komt. Toen dacht ik nog: ik zou gewoon uitslapen.
Stefan: "Zou mooi zijn als deze plek vergeten zou worden. Dat ze vergeten te ruimen. En dat wij dan stiekem één keer per jaar al die doden eren met een zee van kaarslicht… En dat jij dan om het leven weer te vieren met je saxofoon de sterren van de hemel blaast."
Jan: "Romantisch idee… Waar ben jij trouwens?"
Stefan: "Op weg naar Utrecht. Straks Elinkwijk tegen FC Weesp. Die moeten we winnen! Als jij nou daar een schietgebedje doet dat Kick van Aelst met zijn fluwelen trap de winnende goal in die goddelijke kruising schiet, dan maak ik jou wakker als Jezus naar Weesp komt."
Jan: "Oké, maar niet te vroeg."
Stefan: "Tot snel en hou vol."
Jan: "Hou vol."

NB: FC Weesp verloor met 0-2.