De gemeente: verkeerscirculatie Wijk Zuid bevalt goed.
De gemeente: verkeerscirculatie Wijk Zuid bevalt goed. Foto: Christian Pfeiffer

Eenrichtingsverkeer in Zuid blijkt juiste weg

WEESP - De herinrichting van Wijk Zuid in 2010 was een goede zet, concludeert de gemeente Weesp. Er is een evaluatie gehouden onder 220 buurtbewoners. Daarvan hebben er slechts vijftig gereageerd (waarvan 31 negatief), maar toch stelt de gemeente dat 84% van de bewoners tevreden is met de nieuwe situatie: wie zwijgt, stemt toe.

door Marieke van Veen

De herinrichting veroorzaakte destijds grote overlast. In veel straten in de wijk was kort daarvoor al het riool vervangen. Toch werden ook deze straten opnieuw onder handen genomen en daar waren veel bewoners niet erg blij mee. Nieuwe bestrating, eenrichtingsverkeer, meer parkeerplaatsen en nieuw straatmeubilair moesten de meest grijze wijk van Weesp klaarmaken voor de toekomst.

Straat voor straat kwam aan de beurt, daar werd vijf maanden voor uitgetrokken. De koude herfst van 2011 leidde bovendien tot ernstige vertraging. Er werd alleen gewerkt bij temperaturen boven de 5 graden Celsius. Hierdoor duurde de klus uiteindelijk bijna een jaar.

De J.A. Fijnvandraatlaan bleef tweerichtingsverkeer, maar het Diepenbroickpark, de H.J. Hoflandlaan, de Simon de Vliegerlaan, de Ds. J.P. Tazelaarlaan, de Dr. S. Wartenalaan, de G.J. Sybillalaan en de J.O. Huslylaan werden allemaal eenrichtingsverkeer. En dat bevalt de meeste bewoners blijkbaar prima. In het evaluatieformulier werd namelijk aangegeven dat bij geen reactie ervan uit werd gegaan dat men tevreden is met de huidige verkeerscirculatie. Van de mensen die wel de moeite namen om het formulier in te vullen, kwam de meeste kritiek van bewoners uit de G.J. Sybillalaan (30% ontevreden), de H.J. Hoflandlaan (21% ontevreden), de Ds. J.P. Tazelaarlaan (21% ontevreden) en de J.A. Fijnvandraatlaan (21% ontevreden). Het meest tevreden zijn klaarblijkelijk de bewoners van de J.O. Husleylaan, want in deze straat nam geen van de aangeschreven bewoners de tijd om de vragenlijst in te vullen. Dus: een tevredenheidsscore van 100. De top drie van de meest tevreden straten wordt aangevuld met de Utrechtseweg (92% tevreden) en het Diepenbroickpark (81% tevreden).

De respondenten konden ook problemen aankaarten. Daaruit blijkt dat het eenrichtingsverkeer regelmatig wordt genegeerd, dat er te hard wordt gereden en dat de bochten te krap zijn voor vrachtverkeer. De eerste twee punten worden onder de aandacht van de politie gebracht. Wat het laatste probleem betreft wordt gekeken of de bochten ruimer kunnen.

Eenrichtingsverkeer wordt helaas wel geregeld genegeerd