GAD bindt ook de strijd aan met de grijze afvalzak in het centrum. Die moet weg.
GAD bindt ook de strijd aan met de grijze afvalzak in het centrum. Die moet weg. Foto: Christian Pfeiffer

Weespers lopen niet echt warm voor extra kliko

WEESP - "Onze tuin is geen GAD-terrein." Het is dé reactie die een groot deel van alle reacties op een extra klikobak wel zo'n beetje opsomt. Weesp loopt nog niet warm.

door Christian Pfeiffer

De GAD maakte onlangs bekend het beleid voor het ophalen van huishoudelijk afval te willen wijzigen. In het kort komt het eropneer dat de vuilnisman straks minder vaak langskomt voor het huishoudelijk afval en dat Weespers een extra klikobak krijgen, speciaal voor plastic en blik. En dat ligt nu net gevoelig.

"Nee hoor, we hebben al genoeg van die bakken in de tuin staan", zo zegt Frans de Vries op WeesperNieuws.nl over het idee. "Nog een sta-in-de-weg erbij in de tuin", zo zegt Roland Geldorp. En Louise Somers: "We hebben genoeg van al die bakken." Bianca van Zuijlen: "Als dan ook de gewone klikobak minder vaak geleegd gaat worden is het zomers niet meer te harden." Er zijn ook positieve reacties. Eliande Mendes: "Heel goed idee! Verreweg het meeste afval is het onafbreekbare plastic. Door dit te scheiden doe je echt iets goeds voor mens, dier en milieu." En Ans de Reijke: "Prima, alhoewel ik de zakken ook geen probleem vind!" Toch zijn de positieven ver in de minderheid.

Liesbeth van der Mei van de GAD laat weten dat het allemaal nog maar een idee is. Voor 2020 moet 75 procent van het huishoudelijk afval hergebruikt worden, en daar is een extra gescheiden inzameling voor nodig. "En deze nieuwste wijziging gaat ons allemaal aan."

Het plastic wordt nu al via speciale zakken ingezameld. Een succes. "We zien sinds de wijziging dat blik en drankkarton ook bij het plastic mag een stijging van meer dan de helft", aldus Van der Mei.
Ondergronds
Opvallend is de keuze die gemaakt wordt voor het centrum. Daar wordt nog helemaal niet aan afvalscheiding gedaan. Het plaatsen van klikobakken is daar ook geen optie. De GAD wil in de binnenstad ondergrondse containers waar het afval gescheiden ingeleverd kan worden.

Vast staan de plannen nog niet, Weespers mogen reageren

In het nieuwe inzamelsysteem zal de inzameling van de grijze huisvuilzak op straat uiteindelijk verdwijnen. Dat kan overigens nog wel even duren. De doelstelling is 2020, dus voordat de nieuwe klikobakken ook daadwerkelijk komen is het waarschijnlijk al 2018. "Daarnaast hopen we dat we mensen nog meer bewust kunnen maken. Zo zien we dat etensresten nog veel te weinig in de GFT-bak worden gegooid, terwijl dat wel gewoon mag."

Weespers mogen overigens nog hun mening geven over de nieuwe plannen, want helemaal vast staan ze nog niet. De inspraakprocedure over het voorgenomen besluit loopt tot en met 4 december 2015. Het plan is digitaal te raadplegen op www.gad.nl. Daarnaast zijn de stukken in te zien op het gemeentehuis, bij het regiokantoor Gooi en Vechtsteek en de GAD.

Inspraak kan per e-mail naar mailto:inspraak@gad.nl of per post naar Postbus 251, 1400 AG Bussum, onder vermelding van 'Inspraak beleidswijziging huishoudelijk afval'.

Daarnaast organiseert de GAD een inloopochtend op vrijdag 13 november van 10.00-12.00 uur bij de GAD in Bussum. Na de inspraakprocedure volgt een definitief besluit aan het einde van dit jaar. Van der Mei besluit: "Zo willen we graag weten of bij u een extra klikobak in de tuin wel een optie is. Dat soort dingen nemen we nog allemaal mee in onze besluitvorming."