De Achtergracht vlak voor de demping in de jaren vijftig van de vorige eeuw.
De Achtergracht vlak voor de demping in de jaren vijftig van de vorige eeuw. Foto: RHC Vecht en Venen

Geld gezocht voor herstel 'historische blunder'

WEESP - WSP, PvdA en GroenLinks gaan volgend jaar onderzoeken of het mogelijk is de Achtergracht open te graven. Gehoopt wordt op een fikse Europese subsidie voor het plan.

door Christian Pfeiffer

Water terug in de Achtergracht is hét stokpaardje van de WSP, met vijf zetels de grootste partij in de gemeenteraad en coalitiepartner. Samen met coalitiepartners GroenLinks en PvdA staat het op de agenda voor volgend jaar: het opstarten van een onderzoek om te kijken of het realistisch is. Dat Weesp op dit moment helemaal geen geld heeft om dit soort plannen uit te voeren is geen probleem, zo is de gedachte. Want misschien kan Weesp wel aanspraak maken op een fikse Europese subsidie.

Wethouder Peter Eijking noemde het vorige week in de gemeenteraad een van de grootste historische blunders in Weesp: de demping eind jaren vijftig van de vorige eeuw. Hij ziet tal van voordelen voor Weesp om het water terug te brengen. De huizen stijgen in waarde, het woongenot neemt toe en voor het toerisme is het goed als Weesp een extra gracht krijgt. Ook zijn er dan economische voordelen.

Weesp zou niet de eerste stad zijn die bezig is om gedempte grachten weer open te graven. In Drachten, Amsterdam, Utrecht, Gouda en Den Haag wordt óf druk gegraven óf er worden plannen voor gemaakt. Er speelt namelijk op de achtergrond nog een argument: nieuwe grachten zijn ook nieuwe waterbergplaatsen die in tijden van extreme regenval ingezet kunnen worden als buffer. Met die reden is er ook subsidie te krijgen. Weesp zou gek zijn om dat te laten liggen, zo zegt de wethouder.

In ieder geval is het argument om de Achtergracht te dempen verdwenen: de stinkende melkfabriek Neerlandia die rechtstreeks loosde op de gracht is verdwenen.

Weesp zou gek zijn als ze subsidie mislopen, zo is de gedachte

De oppositie probeerde donderdag de coalitie nog te overtuigen om af te zien van een onderzoek in deze tijd van bezuinigingen, maar kreeg daarvoor in de gemeenteraad de handen niet op elkaar.

De Achtergracht anno 2015.