Viktor en Caroline kunnen samen de hele wereld aan.
Viktor en Caroline kunnen samen de hele wereld aan. Foto: Christian Pfeiffer

Lidl Muiden door het stof na weigeren hulphond Viktor

WEESP/MUIDEN - Al tien jaar doet Caroline Vink wekelijks boodschappen bij Lidl in winkelcentrum Maxis Muiden. Samen met hulphond Victor, want door multiple sclerose is ze gehandicapt. De Weespse wijst aan wat ze hebben wil en Viktor pakt het voor haar. Dat ging altijd goed, totdat de vestigingsmanager van Lidl eind oktober besloot dat Viktor niet meer welkom was.

door Marieke van Veen

"Lidl staat geen honden toe in de winkel", zo luidde de verklaring van de manager. Op het hondenverbod geldt een uitzondering voor geleidehonden, maar Viktor is officieel een hulphond en geen geleidehond. Hoewel Vink de manager uitlegde dat Viktor voor haar net zo onmisbaar is, was de man onvermurwbaar: Viktor moest buiten wachten. Als alternatief kon een medewerker van Lidl de rol van Viktor overnemen en de boodschappen pakken.

Dat was een oplossing, maar niet eentje waar de Weespse blij van werd. Het is juist zo fijn dat ze dankzij haar Welsh springer spaniƫl nog zo zelfstandig is en nu werd ze gedwongen om hulp te vragen. Ook bevreemdde het haar dat er in de tien jaar dat ze al bij Lidl Muiden boodschappen doet nooit iets werd gezegd over Viktor. Waarom nu opeens wel? Ze deelde haar verhaal op Facebook in de hoop mensen aan het denken te zetten. Dat plan slaagde. Ze kreeg steunbetuigingen vanuit het hele land en het bericht werd maar liefst ruim 22.000 keer gedeeld. Hierdoor kregen ook de media er lucht van. Zowel Vink als Lidl schrok van de enorme belangstelling voor de kwestie.

Volgens Lidl berust alles op een inschattingsfout. De winkelketen betreurt het gebeurde ten zeerste, zo liet een woordvoerster donderdag desgevraagd aan het WeesperNieuws weten: "Wij hebben inmiddels uitvoerig contact gehad met mevrouw Vink en onze welgemeende excuses aangeboden. Wij hebben hier een inschattingsfout gemaakt die we graag goed willen maken. Vanzelfsprekend is zij welkom met haar hulphond bij ieder Lidl-filiaal."

De dag erop, vrijdag, volgde er op het hoofdkantoor een verzoenend gesprek met de Weespse. "Het was alsof de koningin binnenkwam", blikt Vink op Facebook terug op dit bezoek. Met een grote bos bloemen en een tas vol boodschappen zette de supermarkt haar excuses kracht bij. Voor Vink is het hiermee klaar. Het is nu voor iedereen duidelijk: hulphonden zijn bij Lidl van harte welkom. "Ik heb hun excuus aanvaard en voor mij is het hiermee dan ook voorbij. Eind goed al goed!"

Caroline Vinks relaas op Facebook werd ruim 22.000 keer gedeeld