Weer terug op school en een enorme ervaring rijker.
Weer terug op school en een enorme ervaring rijker. Foto: Ruth van Kessel

Voor school een week naar het buitenland

WEESP - Nog maar 15 of 16 jaar zijn ze, maar stuk voor stuk kwamen ze na de herfstvakantie terug op school met een grote dot ervaring: vijfdejaars leerlingen van het tweetalig vwo van het Vechtstede College organiseerden hun eigen internationale stage, verbleven een lange week in het buitenland en deden onderzoek naar een zelfgekozen onderwerp.

door Ruth van Kessel

De leerlingen waaierden uit over Engeland, Frankrijk en Duitsland, maar ook Noorwegen, Curaçao en de Verenigde Staten werden bezocht rond de herfstvakantie. De grootste uitdaging was het vinden van een logeeradres, het liefst bij familie of bekenden, maar die moet je dan wel in het buitenland hebben. Zo niet, dan kon er in het uiterste geval worden teruggevallen op een verblijf in een hotel of een hostel. Docente Engels Michelle Uitterhoeve begeleidde samen met afdelingsleider Frank Weemaes de leerlingen in dit proces: "Het liefst zagen we dat de leerlingen in een gastgezin verbleven. Het zijn toch nog kinderen; we wilden alleen veilige en geschikte adressen onder toezicht van een volwassene. Om dezelfde reden verbleven de meeste leerlingen met zijn tweeën op het adres. Behalve dat dat gezelliger is, leren ze samen te werken en durven ze meer. Het is toch spannend om je te redden in het buitenland en met mensen in gesprek te gaan voor je onderzoek."

Het was voor de tweede keer dat het Vechtstede College een internationale stage in het lesprogramma van het tvwo opneemt. Het idee erachter is leerlingen te laten kennismaken met een internationale omgeving - bij voorkeur in het buitenland. Stage in Nederland mocht ook, bijvoorbeeld op een internationale school. Door onderzoek te doen en door deelname aan sociaal-culturele activiteiten doken ze diep in de cultuur. Weemaes: "Ik heb alleen maar enthousiaste verhalen gehoord: de leerlingen groeien er enorm van."