Janneke de Groot bij Weesp Got Talent.
Janneke de Groot bij Weesp Got Talent. Foto: Marieke van Veen

'Zingen helpt mij mijn droom uit te laten komen'

WEESP - Als je talent hebt, hoe fijn is het om dat talent in te zetten en daarmee je doel te bereiken? Dat doet Janneke de Groot. De jonge Weesper zangeres presenteerde vorige week haar eerste eigen cd 'Up with Janneke' en hoopt met de opbrengst voldoende geld bijeen te brengen om haar droom te realiseren.

door Ruth van Kessel

En die droom is muziek, mensen vermaken en op het podium staan. Janneke de Groot weet precies wat ze wil: na de havo, waarvoor ze nu in het eindexamenjaar zit, wil ze naar een theaterschool. Janneke: "Dat is echt mijn droom. Alleen ben ik nog maar 16 jaar als ik van de havo kom en dat is te jong om door te stromen naar een theater- of toneelopleiding. Je mist dan levenservaring, zeggen ze. En zo kwam ik op het idee om me aan te melden voor Up with People. Dat is een musical/theatergroep met ongeveer 100 jongeren vanuit de hele wereld die met elkaar een half jaar op reis gaan, elke week in een andere stad optreedt, verblijft in gastgezinnen en daarnaast vrijwilligerswerk ter plaatse doet. Ik ben superblij dat ik meemag. Bij Up with People ga ik zeker veel levenservaring opdoen. Het lijkt me fantastisch."

Moest je auditie doen?
"Dat niet, maar wel moest ik door een selectieprocedure waar vooral wordt gekeken of je sociaal bent en graag op het podium staat. Dan helpt het wel mee dat ik kan zingen en al vrij veel ervaring heb op dit terrein. Ik heb op school meegewerkt aan het Vechtstede Theater, meegedaan met Weesp Got Talent en Gooi Got Talent en volg al drie jaar een opleiding aan Theaterschool Zone 1380. Dat ik graag optreedt was dus snel duidelijk."

Wat stel je je voor wat je gaat doen?
"De eerste vier weken gaat de groep naar Denver waar we een programma volgen om elkaar te leren kennen en om met elkaar een show te maken. Daar komt heel veel muziek in, superleuk. Daarna gaan we een half jaar op tournee en doen we elke week een andere stad aan. We beginnen in Noord-Amerika, dan naar Mexico en naar Europa. De steden staan nog niet vast, maar hoe leuk zou het zijn om ook in Amsterdam op te mogen treden?"

"Het vrijwilligerswerk zal van stad tot stad verschillen, soms zullen we gaan kleuren met ouderen of kinderen Engelse les geven, maar het kan ook zijn dat we een school gaan schilderen. De stad bepaalt zelf wat ze ons - 100 werkkrachten - wil laten doen. En dan treden we een of twee keer op, waarbij we ook zelf het toneel moeten opbouwen. Ik heb er zo veel zin in, voor mij is het de perfecte combinatie van mensen helpen en mensen vermaken, de twee dingen die ik het liefste doe."
En nu een eigen cd?
"Dat was een idee van Daniƫlle Meyer van Zone 1380 en ik zag het meteen zitten. Meedoen met Up with People kost 15.000 euro en met de opbrengst van de cd hoop ik daarvan een groot deel te kunnen bekostigen. Er staan acht prachtige liedjes op en hij kost 15 euro. Ook heb ik bedacht om voor 150 euro live miniconcertjes te geven bij mensen thuis, op een feest of bij bedrijven of liedjes op verzoek op bruiloften. Ik hoop dat het gaat lukken. Ik vertrek pas in januari 2017 met Up with People, dus ik heb na mijn eindexamen ook nog tijd om te werken en zo geld te verdienen. Ik ga ervan uit dat het me gaat lukken, ik wil dit zo graag."

Frans-, Engels- en Nederlandstalig, je bent van alle markten thuis?
"Voor de cd heb ik liedjes uitgekozen die ik zelf graag zing. Ik vind jazzy muziek heel lekker, maar ik laat me ook graag inspireren en doe er dan mijn eigen ding mee. Zoals bij de nummers 'Pianoman' en 'Mag ik dan bij jou'. Pas sinds een half jaar zing ik ook in het Frans en dat terwijl ik Frans niet meer in mijn schoolpakket heb. Ik vind het wel een hele mooie taal."

'Naast de cd wil ik ook live miniconcertjes geven bij mensen thuis'

Zoals het gevoelige 'Je vole'?
"Bij toeval hoorde ik dat nummer in de film' La Famille Belier', waarin een dochter uitvliegt en weg gaat van haar familie. Dat is iets wat ik natuurlijk ook ga doen. Bij de releaseparty van de cd zaten mijn ouders recht voor me en ineens moest ik huilen. Gelukkig kon ik me herpakken, maar het is allemaal toch best emotioneel. Ik vlieg uit en volg mijn droom."