Daniël in Californië.
Daniël in Californië.

'De impact van de droogte is enorm'

WEESP - Via een zakenrelatie van zijn vader kwam Daniël Donker terecht in Californië, in het kleine stadje Gilroy, twee uur rijden onder San Francisco. Zijn gastgezin is betrokken bij de strijd tegen de droogte in dat gebied, Daniel onderzocht voor zijn stage de impact ervan op het lokale leven.

Daniel kwam in een compleet andere wereld terecht toen hij 11 oktober aankwam in Gilroy. De Amerikaanse Eric en Melissa bleken niet alleen een 5-jarige dochter Abigail te hebben, maar woonden op hun ranch samen met drie honden, twee katten, vier paarden en een stel kippen. Daarnaast vind het stel, naast hun werk als onderzoeker en microbiologe, ook nog tijd om noten en fruit te verbouwen op hun land. Daniel: "Ze werken daar echt heel hard, ik keek mijn ogen uit."

Eric en Melissa deelden met de Weesper vwo-leerling graag hun zorgen om de gevolgen van de grote droogte in Californië. Ze sleepten hem mee naar uitgedroogde vlakten, Daniel zag hoe meren waren opgedroogd en in Yosemitepark, waar het waterreservoir voor San Francisco aan het opdrogen is, zag hij de gevolgen van bosbranden. "Dat is heel heftig om te zien. Er moet echt iets gebeuren, dit kan niet zo doorgaan", zegt de bezorgde jonge Weesper. Hij zag hoe in Gilroy een bewonersgroep haar eigen waterput sloeg en maakte mee hoe dit water getest werd op bruikbaarheid. Daniël: "Ik heb niet alleen veel geleerd over droogte, maar ik heb ook gezien hoe mensen met een probleem omgaan. Amerikanen zijn geneigd om problemen zelfstandig op te lossen, het is maar de vraag of dat goed is."
Het alleen op stap gaan, de gastvrijheid en alles wat hij heeft gezien heeft grote indruk gemaakt op Daniël: "Zo'n internationale stage is heel erg nuttig. Niet alleen is mijn Engels enorm vooruitgegaan, maar ook heb ik veel geleerd van de cultuur en de geschiedenis van Californië. Ik heb geluk gehad dat ik naar Amerika kon. Zo'n stage zou iedereen moeten doen, niet alleen tvwo-leerlingen.