Sara Kroos is cabaretière en heeft aan de Herengracht haar eigen Theaterpand. Volgende week op deze plek: huisarts Hans Burggraaff.
Sara Kroos is cabaretière en heeft aan de Herengracht haar eigen Theaterpand. Volgende week op deze plek: huisarts Hans Burggraaff.

Hoezo, geen cultuurprijs?

Ik las het nieuws dat er dit jaar helaas geen cultuurprijs wordt uitgereikt in Weesp, omdat er niet genoeg genomineerden waren. Er zijn nul aanmeldingen binnengekomen en op de lijst die de stichting zelf bijhoudt waren geen geschikte kandidaten. Dit kun je niet menen, beste mensen van de Cultuurprijs.

Kijk, dat organisaties zichzelf niet aanmelden dat snap ik, het is nogal wat om jezelf 'aan te prijzen' als kandidaat en als je niet door een ander wordt aangemeld, is het aan de stichting om zelf te onderzoeken wie een mooie genomineerde zou zijn. Maar dat er niemand geschikt was van de lijst van de stichting zélf en er daarom helemaal geen prijs wordt uitgereikt dit jaar, voor het eerst sinds 1987, vind ik zeer teleurstellend. Ik kan de jury zo een stuk of twintig enthousiaste cultuurbrengers noemen. Ik ken zo veel mensen in Weesp die bijdragen aan kunst en cultuur in onze stad. Er zijn tientallen mooie initiatieven, klein en groot, die zo'n prijs waardig zijn.
Het gaat niet om wie die prijs uiteindelijk wint, het gaat erom dat u met het nieuws 'Geen geschikte kandidaten' tientallen culturele ondernemers, makers, denkers tekort doet. Dus wat is er misgegaan, beste stichting Cultuurprijs? Wat mij betreft gaat de prijs dit jaar naar al deze mensen en organisaties die ook allemaal diverse nieuwe initiatieven hebben die u zouden moeten opvallen: o.a Annegien van Harten, de nieuwe pop- en rockschool van Raoul Ferreira, schrijver Rindert Kromhout, Kamerkoor Camerata Fectionata, de Van Houtenkerk, Ronald Willemsen en André Wierper vanwege Gastvrij Weesp sinds vorig jaar, Aukje en Gjalt Zondergeld vanwege hun prachtige boeken over Weesp, De Bibliotheek, Marco de Jong van de Gooische Muziekschool, de Wijsjesneusjes van Sabine Dorrepaal, de vertellersparade en het kunstweekend in de Theetuin. En zo kan ik nog even doorgaan. Weesp heeft bovendien twee theaters waarvan er een een theaterschool heeft waar ik nauw aan verbonden ben, en beide theaters bieden diverse nieuwe initiatieven dit jaar voor jong en oud op het gebied van toneel, cabaret en theaterles. U leest: genoeg initiatieven ook van al bestaande organisaties, nieuwe projecten, nieuwe plekken en inspirerende mensen die in aanmelding zouden kunnen komen voor de Weesper Cultuurprijs.
Mocht u denken dat ik dit schrijf voor mijn eigen hachje: ik hoef die prijs niet. Ik vind dat alle cultuuraanbieders in deze stad die prijs verdienen, helemaal in het huidige klimaat, want cultuur maken we met z'n allen en dat er tussen ons allemaal niet één geschikte kandidaat zat, beste jury, lijkt mij gewoon heel erg sterk.