De band Occurrence met Ton Verhoef (geruit overhemd).
De band Occurrence met Ton Verhoef (geruit overhemd).

Vader en zoon voor het eerst
samen op de planken

WEESP - Op de verjaardagen van de familie Verhoef is altijd livemuziek. Dat krijg je ervan als de passie voor muziek van een vader overslaat op zijn kinderen. Vader Ton en zoon Lucas hebben ieder een eigen band. Vrijdag 20 november treden ze voor het eerst samen op tijdens Wesopa's Night of the Music.

door Marieke van Veen

"Zoals Lucas gitaar speelt, daar kan ik uren naar kijken en luisteren", zegt Ton Verhoef over zijn zoon die deel uitmaakt van The Greased Crooks. Zelf speelt de Weesper in Occurrence. Hij heeft als kind jarenlang gitaarles gehad: "Daar ben ik mijn ouders eeuwig dankbaar voor." Hij had dan ook met alle liefde de gitaarlessen van zijn zoon betaald, maar die hield het na een paar maanden voor gezien en leerde het zichzelf.

Occurrence bestaat een kleine twintig jaar. Ton richtte de band samen met Hans de Reuver (drums) op. De bezetting is door de jaren heen wat gewijzigd, maar het plezier is onveranderd gebleven. Elke dinsdagavond komen de bandleden bijeen. In Alblasserdam waar een van hen werkt, want de repetitieruimte in Weesp is niet meer beschikbaar. Ton speelt gitaar en neemt samen met de jonge Sanne de Haan de zang voor zijn rekening.

Eigen geluid
De Weesper: "We spelen onze eigen composities, die een heel eigen geluid hebben. Meanderende, frisse melodieën die het best tot hun recht komen in kleine theaters. Wij zijn geen band voor feesten of partijen. Niet dat je bij ons op je stoel moet blijven zitten hoor, integendeel. In de City of Wesopa komen volgende week vrijdag statafels te staan, we willen een losse sfeer."

Rock-'n-roll
Dat is ook wel zo handig want na Occurrence zijn The Greased Crooks aan de beurt en kan er gedanst worden. Lucas: "We maken muziek van vroeger, voornamelijk stevige en ruige rock-'n-roll & rockabilly. Eigen werk wisselen we af met covers." Lucas zat voor The Greased Crooks in een andere band. Na een optreden stapte Niels op hem af. "Mijn jarenzestiglook - zo heb ik een vetkuif - sprak hem aan. Gezien mijn duidelijke voorliefde voor rock-'n-roll stelde hij voor een keer samen te jammen. Dat klikte zo goed dat we besloten samen een nieuwe band op te richten." Net als zijn vader verzorgt Lucas gitaar en zang.

Akoestische inleiding
Het idee voor een gezamenlijk concert ontstond op een familieverjaardag. "We waren weer eens samen aan het pingelen en zingen en bedachten hoe mooi het zou zijn om een keer samen op het podium te staan", blikt Ton terug. Lucas: "Onze bands zijn heel verschillend, maar dat is juist zo leuk. Veel zin heb ik ook in de opening, dan leiden we de avond samen in met een paar covers. We waren er al heel snel uit wat we wilden spelen, want we houden van dezelfde akoestische muziek. We brengen onder meer 'Father & Son' van Cat Stevens ten gehore.

Vader en zoon verwachten flink wat familie en vrienden in het publiek te zien, maar hopen dat ook anderen zich welkom voelen om te komen kijken en luisteren. Wesopa's Night of the Music is voor iedereen die van muziek houdt. Het programma gaat om 20.00 uur van start, de entree bedraagt 5 euro. Kaarten aan de deur of in de voorverkoop via wesopa.nl.

Lucas Verhoef (midden) speelt in The Greased Crooks.