De boot zit vast, de Pieten hebben even geen tijd om te zwaaien.
De boot zit vast, de Pieten hebben even geen tijd om te zwaaien. Foto: André Verheul

'Zonde van die mast. Gelukkig was Sinterklaas niet boos'

WEESP - De meeste toeschouwers zullen het niet eens in de gaten hebben gehad, maar er ging zaterdag het een en ander mis toen de Pakjesboot via de Vecht de Kom van Weesp probeerde binnen te varen. Dat het allemaal toch nog goedgekomen is, is volgens Stuurpiet te danken aan het goed geoliede pietenapparaat.

door Marieke van Veen

Een beetje bijgekomen, Stuurpiet?
"Jawel. Het viel ook allemaal best mee hoor. Het is toch goedgekomen? De kinderen hebben er volgens mij bijna niks van gemerkt."

Wat ging er allemaal mis?
"Door een inschattingsfout met betrekking tot de wind raakte de Pakjesboot uit koers en dreven we tegen de Sluisbrug aan. Hierdoor bleven er tuien achter de brug haken, waardoor de mastpunt brak. Uiteindelijk lukte het toch om door de sluis te komen en konden we op de juiste plek aanmeren."
We hoorden dat de Pakjesboot onderweg ook even vast heeft gezeten in de bodem van de Vecht?
"Dat hebt u vast niet van de Perspiet, want het tegenovergestelde was het geval. Voordat we de Kom konden binnenvaren, moesten we een draai maken. Op dat moment gingen er te veel Pieten op het voorschip staan om naar de kindertjes op de kade te zwaaien."

Die blije gezichtjes maakten alles goed

"Hierdoor helde de boot naar voren en had de schroef aan de achterzijde te weinig grip in het water. De Dekpieten hebben er toen voor gezorgd dat alle Pieten zich beter verdeelden zodat de Pakjesboot weer in balans was."

Is het op zulke momenten wel leuk om Stuurpiet te zijn?
"Zeker wel! Ik heb ontzettend genoten van alle zwaaiende en zingende kindertjes. Die blije gezichtjes maakten alles goed. De intocht is voor ons door de jaren heen zo'n beetje routine geworden. Het loopt vrijwel altijd op rolletjes... tja, mag er dan ook eens een keer iets misgaan? Ons pietenapparaat is een goed geoliede machine, we weten het altijd op te lossen zodat de kinderen een mooi feest hebben."

Was Sinterklaas boos op u?
"Welnee, die wordt niet zo snel boos. Het is een heel erg lieve man. We kennen elkaar ook al heel lang. Al vanaf toen ik nog een klein Pietje was."

Waar is de Pakjesboot nu?
"Bij rederij Hollands Glorie aan de Nijverheidslaan. Daar wordt hij momenteel gerepareerd, zodat we zondag 6 december gewoon weer met de boot terug naar huis kunnen varen."

Eén vraagje nog. Waarom heeft de Pakjesboot überhaupt zeilmasten? Het is toch: 'Zie ginds komt de stoomboot'?
"Sinterklaas gebruikt verschillende boten. Al die cadeautjes passen toch niet op één boot? De boot van zaterdag, die eigenlijk Sanne Sophia heet, is een driemastklipper uit 1886. Een zeilschip, maar ook uitgerust met een motor."