Een moeder leest voor in de bieb. Praten en voorlezen is goed voor de taalontwikkeling van kinderen.
Een moeder leest voor in de bieb. Praten en voorlezen is goed voor de taalontwikkeling van kinderen. Christian Pfeiffer

'Praat met je kind, vertel wat je doet en stel vragen'

WEESP - Taalkundige Marja Borgers wil met haar boek 'Ik leer een woord' de woordenschat van jonge kinderen vergroten. Taalachterstand wordt een steeds groter probleem en daar wil de Weespse graag wat aan doen. Ze hoopt dat ouders, (voor)scholen en logopedisten met haar boek aan de slag gaan.

door Marieke van Veen

Je eerste boek?
"Ja. Ik ben taalkundige van beroep, gespecialiseerd in problemen op het gebied van taalontwikkeling bij kinderen. Ik heb jaren gewerkt als beleidsmedewerker en trainer. Ik had er behoefte aan om iets te doen met alle kennis en ervaring die ik heb opgedaan. 'Ik leer een woord' is het resultaat. Spannend, want ik heb wel een proefschrift, artikelen en een taaltest geschreven, maar niet eerder een boek."

Waarom moest dit boek er komen?
"Zoals bekend is taalachterstand in Nederland een steeds groter probleem. En echt niet alleen onder allochtone kinderen. Daar is gelukkig veel aandacht voor; de overheid steekt veel geld in projecten en ook de scholen zitten er bovenop. Maar de taalontwikkeling van een kind begint natuurlijk thuis. Ouders zijn vandaag de dag erg druk en spelen en praten hierdoor minder vaak met hun kinderen en lezen minder voor. Taalachterstand heeft vaak te maken met een te beperkte woordenschat. Met de verhaaltjes, gedichtjes en spelletjes in mijn boek wordt de woordenschat van kinderen spelenderwijs groter. En het is nog leuk en gezellig ook!"

Wat heb jij met taal?
"Taal is een unieke menselijke eigenschap en boeit me mateloos, met name de spraak- en taalontwikkeling bij jonge kinderen. In het jaar dat ik aan mijn studie begon, kreeg ik mijn eerste kind. Ik zat er dus met mijn neus bovenop. Prachtig om mee te maken. En prachtig ook om daar aan bij te dragen. Dat wil ik delen met andere ouders. En met professionals, want mijn boek is voor beide doelgroepen bruikbaar."

Waar kunnen we je boek kopen? Ligt het ook al in de Weesper Boekhandel?
"Het is net uit en nu in ieder geval te bestellen bij de uitgever: www.maklu.be maar straks ook via bol.com. En ik ben van plan binnenkort bij de Weesper Boekhandel binnen te stappen om te kijken of we het daar ook kunnen aanbieden, want dat zou natuurlijk erg leuk zijn."

'Taal is een unieke menselijke eigenschap en boeit me mateloos'

Heb je voor het zover is al wat tips voor ouders?
"Praat met je kind, zo veel mogelijk. Vertel wat je doet, wat je ziet en stel vragen. Als je kind je iets wil vertellen, neem dat dan serieus en gun dat gesprek tijd en aandacht. Ook belangrijk: als je kind iets verkeerd zegt of een woord verkeerd uitspreekt, verbeter dit dan niet. Het is beter om in je reactie het juiste woord of de juiste zinsopbouw te verwerken. Een voorbeeld. Je kind zegt: Ik koekje! Zeg dan niet: Je moet zeggen: Mag ik een koekje?. Maar vraag: Goh, wil jij graag een koekje?"

Vooral veel praten dus?
"Ja, vanaf dag één. Ook al snappen baby's de betekenis van je woorden nog niet, ze luisteren graag naar de klanken die je maakt en proberen die ook al snel na te doen. Vermijd het om te brabbelen tegen je kind, maar pas je taalgebruik wel aan: gebruik simpele woorden, spreek niet te snel en let op je intonatie."