Afbeelding

Verkeer(d)

Het komt nogal eens voor dat ik ergens met de auto naartoe ga in Weesp. Soms is dat een hele zoektocht. Ik vraag me af of er veel lezers zijn die soortgelijke ervaringen hebben… Niet dat ik de straten niet ken. Die heb ik zo langzamerhand allemaal wel gezien. Soms van erg dichtbij, zoals die keer op de Jan Tooropstraat/hoek M. Nijhoffstraat waarbij ik als derde fietser op één dag spontaan met de fiets onderuitging. Nee, het gaat om een andere bewegwijzering.

In sommige nieuw ingerichte buurten ervaart de eenvoudige verkeersdeelnemer vooral dat verkeersborden de weg niet wijzen. Je mag niet inrijden in de straat van je keuze en hoe je komt waar je heen wil, mag Joost weten. Zou dat misschien de bedoeling zijn? In beleidstermen wordt zoiets 'verkeersluw maken' genoemd. Een prachtig woord voor gewoon: minder verkeer door de straat. Wat dat verkeer daarvan vindt, wordt natuurlijk niet gevraagd.

Bewoners van de nieuw ingerichte buurt zijn allemaal dolenthousiast over de nieuwe inrichting, schijnt het. Dat geldt ook voor het Diepenbroickpark. Laat dat nu net een van de straten geweest zijn waar ik uiteindelijk maar een paar keer gewoon de verkeersborden heb genegeerd om op mijn adres te komen! De omgeving van deze buurt is een zoekplaatje geworden. Vanaf de Utrechtseweg is de ingang verboden en de voor de hand liggende en vroeger veel gebruikte ingang, het Husleylaantje, laat je meteen weer de buurt verlaten. Het is om dol van te worden. Inmiddels denk ik dat ik het wel een beetje in de gaten heb, maar ik heb medelijden met de bezoeker die weinig in deze straatjes komt en eens een visite wil afleggen.

Een andere buurt waar ik ook ruzie mee heb sinds de nieuwe inrichting, is de omgeving E. du Perronstraat. Het is elke keer weer een avontuur. Het zal wel aan mijn gebrek aan intuïtie liggen, denk ik dan maar. Door een ingezonden brief in het WeesperNieuws waarin dit probleem fijntjes aan de kaak gesteld werd, voelde ik mij weer helemaal begrepen: ik ben dus niet de enige!