Aan de Zuiderzeelaan ligt de bouwweg al klaar voor de vrachtwagens naar het kanaal.
Aan de Zuiderzeelaan ligt de bouwweg al klaar voor de vrachtwagens naar het kanaal. Foto: Christian Pfeiffer

'Tot Raad van State tegen zandtransporten'

WEESP -Een aantal grote bedrijven op bedrijventerrein Noord dreigen desnoods tot de Raad van State te procederen om de door hun gehekelde zandtransporten voor de Bloemendalerpolder tegen te houden. Die zouden deze week moeten beginnen.

door Christian Pfeiffer

Voor de bouw van de eerste (van de tien) fases van de nieuwbouwwijk moet namelijk zand de polder worden ingereden. Dat kan, zo zeggen de aannemers van het project, alleen maar via een systeem waarbij het zand per schip wordt aangevoerd via het Amsterdam-Rijnkanaal. Dan wordt het bij de waterzuivering op de Zuiderzeelaan in vrachtwagens gestort die vervolgens over het bedrijventerrein naar de polder rijden.

De zeven bedrijven vrezen echter grote overlast en schade door de 140 vrachtwagens heen en de 140 vrachtwagens terug die straks 125 dagen lang langs hun deur denderen. En trouwens, zand lossen achter de Maxis bij de loswal aan de Muidertrekvaart is een goed alternatief volgens Theo van Kan, die het woord voert namens de bedrijven. Van Kan heeft de afgelopen weken contact gehad met de eigenaar van de losplaats die er al ligt aan het Amsterdam-Rijnkanaal, Spaansen Grondstoffen en Logistiek, en vertelt dat het bedrijf zegt dat het nooit is benaderd door de aannemers die de Bloemendalerpolder bouwen om te kijken of het zand daar gelost kan worden. "Spaansen heeft mij zelfs een voorstel gedaan om voor een goede prijs een bouwweg de polder in te leggen", zo vertelt Van Kan.

De aannemers reageren op het voorstel dat zo'n bouwweg dwars door de beschermde natuur zou lopen. "De weg zou dan vlak langs de eendenkooi moeten gaan lopen. Dat is beoordeeld als onacceptabel. Ook bij de ontwikkeling van de Bloemendalerpolder tot woonlandschap blijft de omgeving van de eendenkooi duurzaam groen. Met andere woorden: deze mogelijkheid was onmogelijk."
Gisteravond besprak de raadscommissie SOB de kwestie. Ook in de politiek wordt de roep om alternatieven steeds luider.

De twee losplaatsen waarover gesproken wordt.